Berlini ajánlatot fogadott el Iveta Radičová

2014. június 20. - 12:34 | Belföld

Iveta Radičová exkormányfő ismét külföldre tart.

Berlini ajánlatot fogadott el Iveta Radičová

Mint arról tájékoztatott, a berlini Wiesenthal Intézettől kapott munkaajánlatot, és elfogadta. A berlini intézet speciális programmal rendelkezik korábbi kormánytagok részére.

A volt miniszterelnök 2013-ban egy trimesztert már tevékenykedett az oxfordi egyetemen, ahol egy nemzetközi csapattal a politika és a média, valamint a politika és a demokrácia viszonyát elemezték.

A berlini tartózkodás egy évig tart majd, és 2015 januárjában kezdődik. Radičová állítja, hogy a politikával fog majd foglalkozni, de sajátos módon. Saját elmondása szerint a tapasztalatai alapján olyan kérdéseket szeretne feltenni, amelyekre ma nincs egyértelmű válaszunk. "Szeretnék aktívan bekapcsolódni a vitába arról, hogy túléli-e az Európai Unió a jelenlegi formájában, szeretném megismerni a változás mellett állást foglalók véleményét" - jegyezte meg.

Radičová tudományos munkájának témája az Európai Unió jövője lesz közép- és hosszútávon. Elmondta, hogy az elmélet mellett ehhez majd mélyinterjúkat is készít kiválasztott EU-s kormányfőkkel, valamint az adott országok legerősebb ellenzéki csoportosulásainak vezetőivel. Ezeket egészítik majd ki az Európai Unió, illetve az egyes tagállamok nemzetpolitikai döntései, konfrontálva az IMF, a Világbank, az Európai Bizottság és az Eurostat állásfoglalásaival.

Radičová egyrészt olyan országokat kíván megszólítani, amelyek nagy problémákkal küzdenek az EU-ban, mint Görögország, Ciprus, Portugália és Olaszország, de olyanokat is, akiknek nem volt semmi gondjuk, mint pl. Luxemburg. Érdeklik az EU legnagyobb befolyással bíró országai, mint Németország, Franciaország és Nagy-Britannia, és az olyan kisebb demokráciák, mintpl. Észtország is, amelynek soha nem okozott gondot a maastrichti kritériumok betartása. Összeveti majd továbbá az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamokat is.

SME/para

Címkék: Iveta Radičová