Blokkolta a VÚB a bankkártyákat, mert adatokat loptak róluk az automatára szerelt műszerrel

2014. június 20. - 08:49 | Belföld

A pozsonyi Poštová utcában egy bankautomatára ún. skimmert helyeztek, amivel adatokat lophattak az ott használt kártyákról. A VÚB ezeket a kártyákat blokkolta.

Blokkolta a VÚB a bankkártyákat, mert adatokat loptak róluk az automatára szerelt műszerrel

A SME napilapot egy olvasója értesítette arról, hogy pénzt próbált felvenni az inkriminált automatából, de harmadik próbálkozásra sem sikerült. Bement a legközelebbi VÚB-fiókba, ahol tájékoztatták róla, hogy blokkolták a kártyáját, mert fennállt az adatlopás veszélye.

Az automatára ugyanis egy szkennert szereltek. Az automatán valóban találtak egy ún. skimmert. Ez egy olyan szkenner, amit a bűnözők az automata nyílására szerelnek, és általa hozzájuthatnak a bankkártyánk adataihoz, amikor azt behelyezzük. A műszerre egy kis kamerát is szerelnek, aminek segíségével megfigyelhető a PIN kód. A kártyáról mindez segítségével egy másolatot készíthetnek, és így már minden adott számukra, hogy hozzájussanak a pénzünkhöz.

A VÚB állítja, hogy a kliens új kártyát kap a leblokkolt helyett, mégpedig 10-12 napon belül. Ez idő alatt pedig mindennemű illeték nélkül vehet fel pénzt bármely bankfiókjukban.

A SME olvasója viszont állítja, hogy nem kapott értesítést arról, hogy leblokkolták a kártyáját, csak később arról, hogy megszűnt. "Mi van, ha külföldre utazom, és ott veszem észre, hogy blokkolták?" - tette fel a kérdést.

Alena Walterová, a VÚB szóvivője szerint ez egyedi eset, ugyanis minden más bankkal együtt értesítik az ügyfeleiket arról, ha leblokkolják a kártyáját. Hasonlóképp reagált a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa), a Tatra bank és a ČSOB.

Walterová állíja, hogy néhány tucat kártyát blokkoltak a történtek miatt, a Szlovák Takarékpénztár pedig hármat.

Elárulta azt is, hogy ha valaki külföldön értesül erről, akkor elég felhívia a bank ügyfélszolgálatát, igazolnia magát és megmondani, hogy mennyi időre szeretné a blokkolást feloldani.

Ezért is takarjuk el a billentyűzetet, amikor beütjük a PIN kódot

Ahhoz, hogy a bűnözők ellophassák a pénzünket ilyen módszerrel, a bankkártya adatai mellett a PIN kódra is szükségük van. Ezért érdemes egy picit szemügyre venni a bankautomatát, hogy nincs-e rajta egy pici szokatlan kamera, egy duplabillentyűzet, vagy a nyílásnál egy szkenner.

A bankok azt tanácsolják, mindenképpen takarjuk a billentyűzetet az egyik kezünkkel, amikor beütjük a PIN kódot. Ha a bűnöző például röviddel előttünk fel is szerelt egy kamerát, így nem juthat hozzá a kódhoz, ami bonyolítja a lopást.

Azt is tanácsolják, hogy SMS-ben vagy e-mailben történő értesítést állítsunk be a bankszámlánkon történő pénzmozgásokról, mivel így értesülhetünk, ha épp valami idegen vesz le pénzt.

Ha felszerelt, nem banki kamerát vagy más szokatlan műszert észlel az automatán, akkor azt be kellene jelenteni a bank ügyfélszolgálatán. Ha már valaki lelopott valamekkora összeget a számlájáról, írásos reklamációt kell benyújtani, és amennyiben bebizonyosodik, hogy ilyen bűncselekmény történt, akkor a bank a pénzt visszaadja.

SME/para