Változik a képviselők összetétele a parlamentben, a KDH erősödik

2014. június 22. - 10:34 | Belföld

A Nemzeti Tanács összetétele Szlovákiában július 1-től módosul. A parlament 36.ülése kedden kezdődik, ahol sor kerül a helyettesek képviselői eskütételére is.

Változik a képviselők összetétele a parlamentben, a KDH erősödik

A változások leginkább a KDH-nak kedveznek, akik ezáltal visszakapnak két képviselőt. A NOVA színeiben bejutott Jana Žitňanská és a KDH-ból távozó Radoslav Procházka is lemondott képviselői mandátumáról. A parlamentbe helyükre az egykori képviselő, Marián Radošovský, valamint a kassai kerületi tanács elnöke, Jozef Bobík érkeznek, mindketten a KDH-ból.

A Híd pártban is változások álltak be. Az Európa Parlamentbe kijutott Nagy József, valamint a kilépő Andrej Hrnčiar helyére Pfundtner Edit és Vörös Péter érkeznek. Pfundtner a 2012-es választások után kilépett a pártból, ezért független képviselőként fog együttműködni.

Az SaS-ből az Európa Parlamentbe kijutó Richard Sulík helyére Jana Kiššová, míg az OľaNO-ból Brüsszelbe távozó Branislav Škripek helyére Jane Šípošová érkezik.

Az SDKÚ-DS képviseleti egyesületébe az egykori iskolaügyi miniszter, Eugen Jurzyca kerül, akinek Ivan Štefanec adta át helyét.

Az eskütételen kívül a 87 pontos programon belül több törvényjavaslat is várja az újdonsült képviselőket. Az első pontok közt szerepel az egészségügyi ellátással kapcsolatos új törvényjavaslat.


TASR/para

Címkék: parlament, képviselők