MEDIAN: A Smer nyerné a választásokat, az SNS és az MKP is bejutna a parlamentbe

2014. június 24. - 12:30 | Belföld

A Smer-SD nyerné meg a parlamenti választásokat 43,1 százalékkal. A parlamentbe még bejutna Szlovák Nemzeti Párt és a Magyar Közösség Pártja is – áll a MEDIAN társaság felmérésében, melyet árilis 28. és május 25. között végeztek 1053 személy részvételével.

MEDIAN: A Smer nyerné a választásokat, az SNS és az MKP is bejutna a parlamentbe

A közvélemény-kutatásba nem sorolták be Radoslav Procházka új pártját a Sieťet (Hálózat). A felmérésben résztvevőknek azt a kérdést tették fel, hogy, „Ha részt vennének a parlamenti választásokon, melyik pártra vagy mozgalomra adnák voksukat?“.

A felmérés kimutatta, hogy a második legerősebb párt az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) 10,4 százalékkal, a harmadik helyen a KDH (Kereszténydemokrata Mozgalom) áll a szavazatok 9,5 százalékával, az SDKÚ-DS csupán a negyedik helyet szerezte meg, rájuk a megkérdezettek 7,7 százaléka szavazna, a Hídra 6,4 százalék adná a voksát, az MKP-ra pedig 5 százalék, a Szlovák Nemzeti Pártra pedig 5,1 százalék. Nem jutna be a parlamentbe a NOVA (3,9 százalék).

A közvélemény-kutatás szerint a választásokon a választásra jogosultak 56 százaléka venne részt, azonban 39 százalék nem élne ezzel a lehetőséggel, nem egész 5 százalék pedig még nem döntött arról, hogy elmenne-e választani.

tasr/para