A lusta dél mítosza megdőlt - A görögök és a románok is többet dolgoznak, mint mi!

2014. június 30. - 14:39 | Belföld

A szlovákiaiak egyre kevesebb időt töltenek a munkahelyükön, míg a listát a románok és a görögök vezetik.

A lusta dél mítosza megdőlt - A görögök és a románok is többet dolgoznak, mint mi!

A gazdasági válság kirobbanása idején terjedt el a dolgos észak és a lusta dél mítosza - emlékeztet a Hospodárske noviny.

Azonban az Eurostat adatai, illetve a francia Code-Rexecode szervezet felmérései egészen mást mutatnak. A munkában töltött órákat tekintve a listát a románok és a görögök vezetik, míg az utolsó helyen Finnország áll.

Szlovákia az EU 28 tagállama közül a kilencedik helyet foglalja el. Egy átlagos szlovákiai 1934 órát töltött tavaly a munkahelyén, ami nyolcórás munkaidővel számolva 241 ledolgozott napot jelent.

2013-ban a fizetett ünnepeket leszámítva 252 munkanap volt Szlovákiában. A számok azt is megmutatták, hogy a szlovákiaiak egyre kevesebb órát töltenek a munkahelyükön. Összehasonlításképp, tíz évvel ezelőtt még 2043 órát voltunk munkában, tehát egy teljes százassal többet.

Az ország szomszédai közül Lengyelország (1943) és Magyarország (1969) is megelőzte Szlovákiát a listán. A csehek ugyanakkor csak 1881 órát dolgoztak átlagban, amivel a "leglustábbak" a V4-es államok közül. Ausztria még ennél is kevesebbet, "fejenként" 1816 órát.

A legtöbb ideig a románok dolgoztak, teljes állásban átlagban 2099 órát, míg őket a görögök követik 2010 órával. Utóbbiak annak ellenére, hogy tavaly is sok időt töltöttek sztrájkolással.

A felmérést a "valódi munkaidő" alapján állították össze, tehát nem számították bele a szabadságokat, az esetleges sztrájkokat vagy a munkaképtelenséget.

A legkevesebb időt ez alapján a finnek töltötték a munkahelyükön, összesen 1648 órát, míg a franciák 1661-et. Ez azt jelenti, hogy 206-208 nyolcórás munkanapot dolgoztak le.

Az előző évhez viszonyítva a leginkább Cipruson, Észtországban és Franciaországban csökkent az átlagban ledolgozott órák száma. A másik oldalon Szlovéniában, Írországban és Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben.

HN/para