BOTRÁNY: Fico neve is elhangzott egy csehországi korrupciós perben!

2014. július 2. - 08:58 | Belföld

A szlovák fegyverkereskedő, Miroslav Výboh neve mellett Robert Ficóét is megemlítették a Pandur típusú páncélkocsik megvásárlásával kapcsolatos csehországi korrupciós ügyben - írja szerdai számában a SME napilap.

BOTRÁNY: Fico neve is elhangzott egy csehországi korrupciós perben!

A prágai perben Mirek Topolánek exkormányfő szárnysegédjeként és lobbistaként is ismert Marek Dalík vallomásában említette Ficót.

Dalíkot egyébként csalással vádolják. A vád szerint 2007-ben 18 millió eurós kenőpénzt kért az osztrák Steyer nevű cégtől azért, hogy ők kapják a megrendezést a páncélkocsik beszállítására. Állítólag Topolánek küldöttjeként lépett fel, miközben a megrendelést nem befolyásolhatta.

Výboh, aki Fico bizalmasa, pedig közvetítőként merült fel az ügyben, aki állítólag szintén részt vett a tárgyalásokon.

Veronika Čeplová, a Prágai Városi Bíróság szenátusának elnöke fél órán át próbálta kihúzni Dalíkból, hogy Výboh és Fico milyen szerepet játszhattak az ügyben, a vádlott azonban kitérően válaszolt. Végül azonban azt megerősítette, hogy a Pandur-ügy egy nem hivatalos tárgyaláson kezdődött, amelyen Topolánek, Fico, Výboh és ő maga vett részt. Dalík elmondása szerint több ilyen tárgyalás is lezajlott.

"Az egyik ilyen találkozón Výboh úr megkérdezte Topolánek miniszterelnök urat, hogy kapcsolatban áll-e az ilyen típusú páncélkocsik valamely gyártójával" - fogalmazott.

Ezt követően Dalík a cseh honvédelmi miniszter helyettesével, valamint Výbohhal együtt részt vett két találkozón az osztrákokkal, Brünnben és Prágában. Dalík azt mondta, hogy olyan érzése volt, mintha Výboh a szlovák kormányt képviselte volna. A saját küldetését úgy írta le, hogy annak lényege "a Fico miniszterelnökkel és bizalmasával, Výboh úrral" való jó kapcsolat megőrzése.

A négyesben történt találkozóikról úgy beszélt, hogy a világon mindenhol így zajlik ez. "Ezeken foglalkoztak olyan ügyekkel, amik a két miniszterelnököt és a két kormányt érintik" - jegyezte meg. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt világosan, hogy konkrétan milyen "ügyeket" oldottak ezeken a találkozókon, és azt sem mondta el, hogy ő és Výboh milyen funkciót láttak el ott.

Dalík elmondása szerint ezek a találkozók rendszerint nem is voltak részei a kormányfők hivatalos programjainak, amelyek pedig reggeltől estig gyakorlatilag minden időpontot lefednek. Ellenben "szabadidős" tevékenységként voltak feltüntetve. "Például az egyik ilyen találka egy dél-morvaországi borospincében zajlott" - mondta.

Fico hallgat

Fico nem válaszolt a SME riporterének kérdésére, hogy 2006-ban, az első kormánya idején valóban történtek-e ilyen találkozások. Csak azt ismételte meg, hogy a SME-nek nem nyilatkozik.

Amikor Fico tavaly vacsorázni vitte asszisztensét, Jana Halászovát, majd a bulvárlapokban megjelent felvételek szerint csókkal búcsúzott tőle, azt mondta, hogy a magánéletéhez senkinek semmi köze.

A Gorilla-iratok nyilvánosságra hozatala óta Fico nem nyilatkozik arról, hogy valóban jelen volt-e a konspirációs lakásban 2006. március 22-én Jaroslav Haščák Penta-vezérrel, mint ahogy az az iratokban szerepel.

A SME megkeresésére kedden Výboh sem reagált. A cseh per kapcsán Výbohot is kihallgatta korábban a cseh rendőrség, állítólag azt mondta, hogy a tárgyalásokon nem hallotta, hogy Dalík kenőpénzt kért volna.

A cseh Mladá Fronta Dnes napilap írt róla, hogy a Pandur-ügyben korrupció gyanúját vizsgálja az osztrák rendőrség is, és Výboh szerepét is vizsgálják az ügyben.

SME/para