Híd: A szlovákiai magyarok „nem ilyen lovat akartak”

2014. július 2. - 11:19 | Belföld

A Híd párt sajtóközleményt adott ki Navracsics Tibor (Fidesz) magyar külügyminiszter hétvégi szlovákiai látogatásával kapcsolatban.

„Navracsics Tibor hét végi szlovákiai látogatása kapcsán megtudhattuk, hogy a szlovák–magyar kapcsolatok kitűnően működnek. Orbán Viktor az új kormány megalakulása kapcsán elmondta, hogy most már az érzékeny kérdések is napirendre kerülhetnek a két ország kapcsolatában. Ennek azonban semmilyen jelét nem láttuk a külügyminiszteri találkozón” - szögezték le.

A párt szerint "úgy tűnik, a magyar külügyminisztert senki sem tájékoztatta a szlovákiai magyarok aktuális problémáiról és állandó küzdelmünkről a szlovák kormány kisebbségeket semmibe vevő kisebbségpolitikája ellen".

Hozzátették, elvárható lett volna, hogy "a magyar kormány szlovákiai helytartója, Berényi József tájékoztassa Navracsics Tibort arról, hogy nem mozdul a Kassa és Miskolc közti útszakasz építésének ügye, hogy lekerült a napirendről több Ipoly-híd megépítésének terve, amely az elmúlt időszakban már előrehaladott állapotban volt".

Megjegyzik azt is, hogy bár szóba került az új komáromi híd, de a megépítése még inkább csúszik az eredeti tervekhez képest.

"Navracsics Tibort vajon miért nem tájékoztatták arról, hogy a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság tavaly decemberi ülésén először fordult elő, hogy a résztvevők nem tudtak megállapodni és nem írták alá az ülés jegyzőkönyvét. A magyar kormány képviselője egy szóval sem említette szlovák kollégájának a kettős állampolgárság rendezetlenségét" - fogalmaz sajtóközleményében a Híd.

Hangsúlyozzák, hogy "ha a Híd képviselői nem támadják meg a törvényt az alkotmánybíróságon, akkor még esély se lenne arra, hogy ez a helyzet változzon, mert a két kormány között – az ígéretekkel ellentétben – semmilyen megállapodás nem született az ügy rendezésére".

„Berényi József vajon miért nem hívta fel Navracsics figyelmét arra, hogy egy éve nincs kinevezett kisebbségi kormánybiztosa Szlovákiának, hogy a megbízott közhivatalnok önkényesen beleavatkozott a kisebbségi bizottság tagjainak megválasztásába, hogy megváltoztatta a képviselet szabályait, aminek következtében többek közt a magyar kisebbség is hátrányt szenved? Arról miért nem beszéltek, hogy a kisebbségi kultúrákra szánt támogatások összegét 10%-kal csökkentették az elmúlt évben?” - teszik fel a kérdést.

Úgy vélik, a szlovákiai magyarok ezeket az ügyeket másként látják, "mást éreznek a saját bőrükön és mást várnak egy magyar kormánytag látogatásától".

"Óriási hiba a rendezetlen problémákat szőnyeg alá söpörni csak azért, hogy elmondhassuk, kitűnőek a kapcsolatok” - húzták alá.

h/para