Szakértők: Ficóék azt a benyomást akarják kelteni, hogy új lökést adnak a kormányzásnak

2014. július 2. - 15:51 | Belföld

Dušan Čaplovič és Tomáša Malatinský miniszterek cseréjére reagáltak politológusok.

Grigorij Mesežnikov szerint azt a benyomást kívánják kelteni a minisztercserékkel, hogy újabb lökést adnak a kormányzásuknak, és egyúttal a Smernek.

"Ez most olyasvalami, amit a Smer majd korrekcióként prezentál a sikertelen elnök- és európai parlamenti választás után. Mint a kabinet, és természetesen a párt egyfajta újraindítását" - jegyezte meg. Kiemelte, hogy a változás nem annyira mély, hogy valamiféle felülvizsgálatról vagy a kormányprogram irányváltásáról lehessen beszélni.

"A Smer momentán egy programcsomagot prezentál, amely természetesen nem egy új kormányprogram, hanem a választók szavazatainak megszerzésére tett kísérlet a nagyon is vonzó ígéretek által. Nem jelenti azt, hogy a Smer valóban önreflektív" - közölte.

Elmondta azt is, hogy Čaplovičnak az oktatásügyben uralkodó áldatlan állapotok és a kialakult botrányok miatt kell távoznia, amelyeket nem tudott kellően megmagyarázni. "A teljesítménye tulajdonképpen egyfajta fáradtságot is jelez" - fogalmazott.

Úgy véli, Čaplovič cseréje a párton belül nem okoz földrengést, Malatinský pedig azon kevesek egyike, aki párton kívüliként lett miniszter, tehát a pártfunkciók nem játszhattak szerepet.

Michal Horský politikai elemző úgy reagált, hogy a kormány maga is elismerte, hogy a két minisztériumnál új lökésre van szükség. Hozzátette, hogy minden normális parlamenti demokráciában a kormányzás félidejénél változásokat eszközölnek, hogy új erőre kapjanak, a polgárok bizalmát újra elnyerjék, és hogy elhárítsák azokat a hiányosságokat, amelyek az egyes tárcáknál előfordultak. Kiemelte, hogy több helyen az ellenzék nyomása váltja ki ezt, ugyanakkor nálunk nem elég erős ehhez.

TASR/para