KORRUPCIÓ: "Minden a Fico-féle garnitúrára épült" - állítja egy titkos felvételen a volt cseh miniszterhelyettes

2014. július 9. - 10:14 | Belföld

A Smer-SD korábban félrevezető információt közölt Robert Fico és Miroslav Výboh kapcsolatáról. Utóbbi gyanúsított a cseh korrupciós perben, mely során Pandur típusú páncélkocsikat vásárolt az állam.

KORRUPCIÓ: "Minden a Fico-féle garnitúrára épült" - állítja egy titkos felvételen a volt cseh miniszterhelyettes

A SME riportja szerint Fico a múlt héten elismerte, hogy Výbohhal hosszú évek óta jóbarátok, 2010-ben azonban a pártja mást állított. "Robert Fico és Miroslav Výboh közti bármilyen kapcsolat felvetése tárgytalan és öncélú" - állította 2010 szeptemberében Erik Tomáš, a Smer akkori szóvivője.

Ezt a cseh védelmi minisztériumot érintő másik korrupciós botrány után nyilatkozta. Ennek során a fin Patria cégtől vásároltak aknavetőket. Az ügyben Výboh mellett ismét felmerült Fico neve is.

Výbohot a Smer-SD egyik mecénásának tartják. A Smer kedden nem válaszolt a kérdésre, hogy miért tagadták négy évvel ezelőtt a kapcsolatukat, miközben Fico a múlt héten azt állította, hogy már húsz éve ismerik egymást.

A Pandru kocsik után következett volna a cseh minisztériumnál az aknavetők több százmillió cseh koronáért történő beszerzése. Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL) akkoriban a védelmi miniszter helyetteseként saccolta az összeget ekkorára.

Egy 2010 májusából származó hangfelvételen, amelyet az MF Dnes napilap rögzített, Josef Jindra lobbista azt javasolja, hogy ha az üzletet Szlovákiával együtt stratégiai jelentőségűnek minősítenék, akkor nem kellene versenypályázatot kiírni rá.

"Az a Miro (Výboh) ért hozzá" - jegyezte meg Jindra egy 2010. május 5-én Pozsonyban lezajlott találkozón.

Egy további hangfelvételen, amely 2010. augusztus 11-éről származik, Kopřiva egy fegyvergyártó cég képviselőjével, Stanislav Marešsel tárgyal Prágában. Ez már a szlovákiai parlamenti választások után zajlott, amikor is Ficót Iveta Radičová váltotta, a védelmi miniszteri székbe pedig Ľubomír Galko (SaS) került.

"Én Pepót (Josef Jindra) megkérdezem, hogy túlélte-e, de ott már olyan védelmi miniszter van, aki egy Tescót vagy valami hasonlót vezetett. A teljes Fico-féle kormánygarnitúra eltűnt, és minden dolog valahogyan rájuk épült" - fogalmazott a hangfelvételen Kopřiva.

A Smer akkoriban kacsának minősítette a hangfelvételeket. Elutasították Fico és Výboh kapcsolatát, és azt is, hogy Szlovákia aknavetők vásárlását tervezte volna.

Az aknavetők vásárlásával akkoriban a csehek sem foglalkoztak. Alexander Vondra szerint Kopřiva saját kezére dolgozott, és emiatt le is váltották.

Kopřiva nem utasította el a hangfelvétel eredetiségét, csak annyit közölt, hogy nincs tudomása arról, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A rendőrség nem állapított meg korrupciós cselekményt az aknavetők vásárlásánál.

SME/para