Megkéselték a szlovákiai olasz oknyomozó újságírót, aki egy pénzmosó hálózatot leplezett le

2014. július 10. - 10:56 | Belföld

Thaiföldön késelték meg Antonio Papaelo olasz újságírót, aki Hongkongban tanúskodott a szlovák Juraj Jariabka ellen, akit pedig szlovák vállalkozók pénzének tisztára mosásával gyanúsítanak.

Megkéselték a szlovákiai olasz oknyomozó újságírót, aki egy pénzmosó hálózatot leplezett le

A Thaiföldön orosz barátnőjével szabadságát töltő újságírót a múlt héten tinédzserek egy csoportja támadta meg. Amellett, hogy megkéselték, ellopták a számítógépét, mobiltelefonját, pénzét és személyes iratait. Papaelo túlélte a támadást, jelenleg a phuketi kórházban fekszik rendőri védelem mellett. A rendőrség letartóztatta a támadókat, ám nem találtak összefüggést a két ügy között - számol be a SME.

A 44 éves Papaelo Szlovákiában oknyomozó újságíróként dolgozott, együttműködött többek között a Szlovák Televízióval is.

Később beépült egy bűnbandába, amely külföldi pénzmosásokkal foglalkozott. Narkósnak adta ki magát, aki pénzt akar keresni, így jutott el a 36 éves vállalkozóig, Juraj Jariabkáig. Vallomásában állítja, hogy Jariabka 5 ezer eurót ajánlott fel neki, ha amolyan "fehér lóként" kiutazik Hongkongba, majd ott bankszámlát nyit a saját nevére. Beszélgetéseiket az olasz titokban rögzítette.

Papaelo vallomása alapján tartóztatták le a hongkongi hatóságok Jariabkát még tavaly. Bírósági tárgyalása azóta sem zárult le. Jariabka természetesen elutasítja a vádakat, a média által róla készített fotón újsággal próbálta eltakarni az arcát (fent).

Az ügy májusi tárgyalásán a helyi média szerint egy meg nem nevezett szlovák diplomata is részt vett.

Papaelo elmondása szerint információit először a szlovák hatóságokkal közölte, de azok nem tettek semmit. Akkor kezdődött a vizsgálat, amikor a hongkongi rendőrséghez fordult.

Az Országos Rendőrkapitányság szerdán nem válaszolt a SME kérdésére, hogy valóban elutasították-e az ügy kivizsgálását. A külügyminisztérium sem akart részleteket elárulni.

Jariabka hazai legális tevékenységéről kevés az információ. Egy ugyanilyen nevű, és ugyanakkor született személy neve viszont felmerült a seychelle-szigeteki bejegyzésű WorldClearing Holding cégnél, amelyet a Paypay nevű nemzetközi internetes fizetőrendszer körüli csalási botránnyal hoztak összefüggésbe. A cég szlovákiai részlegének korábbi vezetője, Oskar Ďuriš az Interpol által legkeresettebb bűnözők közt van.

SME/para