Aki lakást készül venni a közeljövőben Szlovákiában, az még örülhet

2014. július 13. - 10:55 | Belföld

Az európai piacon lassú fordulatra lehet számítani. Az Eurostat HPI-indexe az idei első negyedévben, az elmúlt három évben első alkalommal 1%-os évközi emelkedést tapasztalt az ingatlanárak terén.

Aki lakást készül venni a közeljövőben Szlovákiában, az még örülhet

Dana Vrabcová, a Posta bank elemzője szerint azonban egy fecske nem csinál nyarat, éppen ezért nem várható érzékletesebb piaci élénkülés e téren nálunk.

2008 nyarához viszonyítva, amikor az ingatlanok árai elérték maximumukat a válság kirobbanása előtt, most az európai lakások átlagárai 5%-kal alacsonyabbak.

Az Eurostat adatai szerint a szlovákiai lakhatási célú ingatlanok árai 0,2%-kal, míg a Szlovák Nemzeti Bank másfajta metódusa szerint 1,5%-kal csökkentek. A szlovák lakások és házak így továbbra is mintegy ötödével olcsóbbak, mint a válság előtt. Vrabcová szerint nem várható komolyabb ármozgás a következő hónapokban sem.

"A munkanélküliség továbbra is meglehetősen magas Szlovákiában, és ezzel korlátozódik azon emberek száma, akik egy új lakás vásárlásán gondolkodhatnak. A másik oldalon viszont a rendkívül alacsony lakáshitel-kamatok ösztönözhetik azokat, akik eddig kivártak" - figyelmeztetett.

A legjelentősebb, mintegy tíz százalékos árcsökkenés az EU tagállamai közül Horvátországban volt tapasztalható. Vrabcová szerint az ország már mintegy öt éve recesszióval küzd, aminek eredménye az ingatlanárak csökkenése is, és úgy véli, hogy az elkövetkezendő évben nem várható fordulat. Horvátországban jelenleg kb. harmadával olcsóbbak az ingatlanok, mint a gazdasági válságot megelőzően.

Az ingatlanárak évközi csökkenését tapasztalták az idei év elején Szlovéniában, Cipruson és további nyolc EU-tagállamban, köztük Szlovákiában.

Ezzel szemben bővül azon országok sora, ahol már megfordulni látszik a tendencia. 13 EU-tagállamban tapasztaltak emelkedést azok közül, amelyek adatai hozzáférhetőek. A legjelentősebben, 17,5%-kal Észtországban növekedtek. Nagy-Britanniában és Írországban 8, Csehországban 1,5, Magyarországon pedig 1%-kal emelkedtek a lakásárak az idei év első negyedében.

HNonline/para