Kérdéses a pozsonyi jobbközép koalíció: A Híd a Hálóval tárgyal, a Nova és az SaS nem óhajtja a KDH-t

2014. július 13. - 11:49 | Belföld

Jelen pillanatban kérdéses a jobbközép koalíció a fővárosban az őszi önkormányzati választásokon.

Kérdéses a pozsonyi jobbközép koalíció: A Híd a Hálóval tárgyal, a Nova és az SaS nem óhajtja a KDH-t

Több pártnak ugyanis problémát jelent egyik-másik jobbközép párttal együttműkdni. A Híd jelenleg a Radoslav Procházka vezette Hálóval tárgyal az együttműködésről. A TASR információi szerint a Daniel Lipšic vezette Novában többen nem kívánják a KDH-t, és helyette inkább az SDKÚ-val működnének együtt. A Novához hasonlóan álla KDH-hoz az SaS is.

A hírügynökség információi szerint a pártok képviselőinek egy koalíciós tárgyaláson kellett volna részt venniük, amelyen viszont nem volt ott mindenki. Ezen a tanácskozáson kerültek volna szóba a képviselő-jelöltjeik is, illetve a megoszlásuk. A KDH-nak, a Híd-nak, a Novának és az SaS-nek 11 képviselője lehetne, az OKS-nek négy, a Zöldek pártjának és az OĽaNO-nak három, míg a KDH-nak egy.

A TASR számára azonban több forrás is megerősítette, hogy a Híd vezetése, Bugár Bélával, Solymos Lászlóval és Lucia Žitňanskával az élen nem értett egyet ezzel az elosztással. A Híd állítólag nem kíván koalícióra lépni a "hagyományos" és gyenge pártokkal. Állítólag a Hálóval tárgyalnak, és nemcsak Pozsonyban, de máshol is koalíciót terveznének velük. A TASR úgy tudja, hogy az említett jobbközép koalíció miatt Bugár és Solymos is szembekerült Ožvald Erzsébettel, a párt kerületi vezetőjével.

Solymos annyit közölt a TASR-rel, hogy céljuk a lehető legszélesebb koalíció. Hozzátette, hogy még semmi sincs lefutva. Megerősítette, hogy többek között Radoslav Procházkáékkal is tárgyalnak.

A Nova a KDH helyett az SDKÚ felé hajlik. A KDH-val nem szeretne igazán együttműködni az SaS sem, mivel szerintük a KDH nem ellenzéki párt, mert lepaktál a Smerrel.

Az önkormányzati választásokat Szlovákiában november 15-én tartják. A Nova ezen a héten jelentette be, hogy Pozsonyban közös listát állítanak a Híddal, KDH-val és az SaS-szel. "Ez egy alapot szolgáltat a fővárosi koalícióhoz, amely nyitott más jobboldali és független személyiségek számára is" - tájékoztatott a párt.

TASR/para