A SMER felszólította Csákyt, hogy azonnal mondjon le brüsszeli mandátumáról!

Hazaárulónak tartják és azt javasolják inkább induljon a Fidesz vagy a Jobbik listáján.

A SMER felszólította Csákyt, hogy azonnal mondjon le brüsszeli mandátumáról!

Ján Podmanický és Juraj Blanár SMER-képviselők arra szólították fel Csáky Pált, hogy azonnal mondjon le brüsszeli mandátumáról, mert szerintük nem a szlovák államot képviseli az EP-ben, egyúttal felszólították, hogy azonnal nyilatkozzon arról, magyarországi állampolgár-e és mikor folyamodott a magyar állampolgárságért. „ – Az autonómiatevékenysége, valamint az, hogy Brüsszelben a Fidesz érdekeit képviseli, már túlment minden határon és már-már hazaárulással ér fel“- mondja Podmanický.

A SMER képviselői szerint Csákyt a szlovák állam nevében választották meg EP-képviselőnek, épp ezért ügyelnie kell arra, hogy tevékenységével ennek ne mondjon ellent és figyelnie kéne a Szlovákia ellen irányuló lépésekre. Épp ezért felszólítják Csákyt, hogy mondjon le, adja vissza mandátumát és a jövőben a Fidesz vagy Jobbik listáján induljon.

Csáky Pál június elején a bumm.sk portálnak úgy nyilatkozott, az MKP- nak már van egy kész autonómiaterve, amit Orbán Viktorral is megismertettek – kulturális, nyelvi, iskolai autonómiáról lenne szó.

Ezen a héten Csáky Pált az EP – petíciós bizottságának alelnökévé választották meg. Ez a poszt a Fidesznek járt volna, ám ők átengedték Csákynak. „-Nem titkolom, hogy a CDU és a Fidesz támogatott“- mondta Csáky. Azt mondta, a Fidesznek ebben a bizottságban nem volt rendes tagja, aki ezt a funkciót betölthette volna, ezért ajánlották fel a posztot a szlovák küldöttségnek – azaz neki. Csákynak Brüsszelben nem a szlovák néppártiak közt van irodája, hanem a Fidesz- képviselők közt. Strasbourgban pedig Nagy József és Anna Záborská a szomszédja. „-Brüsszelben jobb irodát kínáltak fel, három helyiséggel“- indokolta a választást Csáky Pál.

TASR, Sme, -para