Kutyaszorítóban az új pártok, nem kapnak kölcsönt a bankoktól

2014. július 15. - 11:50 | Belföld

Nem bíznak bennük a bankok, ezért komoly pénzügyi problémákkal szembesülhetnek az új pártok, amelyek egyelőre nem jogosultak állami támogatásra.

Nem kapnak hitelt a bankoktól azok az új szlovákiai pártok, amelyek még nem vettek részt parlamenti választásokon, következésképpen nem jogosultak eredményeik alapján állami támogatásra.

A szóban forgó bankok, a ČSOB, az Unicredit vagy a VÚB teljesen elzárkóznak a vonatkozó hitelkihelyezéstől.

„A cél mindenképpen az, hogy pártatlanok és függetlenek maradjunk, illetve apolitikus intézményként tartsanak számon bennünket“ – állítja Michal Kopecký, a VÚB szóvivője. Unicredit tvrdí, že sa sústredia na dlhodobo ziskové subjekty.

Štefan Frimmer, a Slovenská sporiteľňa (Szlovák Takarékpénztár) szóvivője szerint sem keresik a lehetőséget, hogy új pártoknak nyújthassanak hitelt. A Fio és Poštová banka (Postabank) viszont nem zárkóznak el a hitelkihelyezéstől.

„Egy banknak minden esetben kozkázatot jelent olyan pártot finanszírozni, amelynek csak a tagdíjakból vannak bevételei, illetve csak ajándékokra számíthatnak, ami nem számít számottevő és rendszeres bevételnek, amely zavartalanul biztosítaná hiteltörlesztés feltételeit“ – húzza alá egy névtelenségbe burkolózó banki menedzser.

sme.sk/para