Kollárék maradnak Lipšicnél, ha játszóteret kapnak

2014. július 18. - 13:15 | Belföld

A Jozef Kollár köré tömörülő liberális képviselők egyelőre maradnak a konzervatív Novában.

Ezt a két fél pénteki tárgyalása után jelentették be, hosszabb távú maradásuk feltétele viszont az, hogy a mozgalomban teret kap a liberális politizálás is.

"Daniel Lipšic döntését az ideák szerinti frakciók megszüntetéséről, valamint az ezzel összefüggő alapszabály-módosítást a lojális partnerrel szembeni tisztességtelen faltként értékeljük. A Liberális Egyezség (LIDO) számára nem a pártfunkciók az elsődlegesek, hanem hogy teret kapjanak a liberális értékek és program" - állt a tárgyalásuk után kiadott nyilatkozatban.

Kollár a pénteki tanácskozást megelőzően úgy nyilatkozott, hogy semmilyen racionális indokot nem lát arra, hogy maradjanak Lipšicéknél. Kellemetlenül meglepte őt ugyanis, ami a párt detvai Országos Tanácsán történt, ahol a liberális politikusokat megfosztották pártbeli funkcióiktól, és megszüntették az ideák szerinti frakciókat a párton belül. Kollár szerint egy alapelv szűnt meg ezzel, mivel széles spektrumú mozgalmat építettek liberális, konzervatív és polgári-demokratikus frakciókkal, miközben mindegyik frakció elnöke vétójoggal rendelkezett.

Jozef Kollár Juraj Drobával, Juraj Miškovval, Daniel Krajcerrel és Martin Chrennel, valamint az SaS több tucatnyi tagjával hagyták el Richárd Sulík pártját 2013-ban. Ezt követően csatlakoztak a Daniel Lipšic vezete Novához.

TASR/para