Lipšic és Kaliňák szerint is alkotmányellenes a polgármesterek középfokú végzettségét előíró törvény

2014. július 18. - 11:55 | Belföld

Képviselők egy csoportja beadványt intézett az Alkotmánybírósághoz. Ebben arra kérik a testületet, hogy vizsgálják meg, összhangban van-e az alkotmánnyal az a jogszabály, amely minimálisan középiskolai végzettséget ír elő a polgármesterek számára.

Lipšic és Kaliňák szerint is alkotmányellenes a polgármesterek középfokú végzettségét előíró törvény

A Daniel Lipšic köré csoportosuló képviselők meg vannak róla győződve, hogy a jogszabály alkotmányellenes. A beadványukban azt is kérik, hogy függesszék fel a törvény hatályát. Ezt azzal indokolták, hogy a közelgő önkormányzati választáson indulókat ne befolyásolja ez a rendelkezés.

"A demokrácia arról szól, hogy akárki választhat bárkit" - jegyezte meg Lipšic, kiemelve, hogy nem korlátozható a passzív választójog, mert az a demokrácia alapjait rengeti meg. Hozzátette, hogy a demokráciában a többség dönt, még ha annak eredménye nem is mindig helyes.

Lipšic szerint nem állja meg a helyét az az érv, hogy a választhatósági jogot már ma is korlátozza például a korhatár. Ezt azzal indokolta, hogy a kor egy olyan kritérium, amelyet mindenki "teljesít", azaz betölt, hacsak semmi komoly nem történik. Leszögezte, hogy a végzettségi kritérium diszkriminatív, ráadásul a végzettség nem garancia arra, hogy az adott polgármester megfelelően bánik majd a közpénzekkel.

A végzettségi követelményt előíró törvényt májusban hagyta jóvá a parlament, és még Ivan Gašparovič írta alá, pár nappal a távozását megelőzően.

Kaliňák szerint is alkotmányellenes

Nemcsak ellenzéki képviselők csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, de maga Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter is, aki szerint ugyancsak alkotmányellenes ez a rendelkezés.

A választási törvény egyébként Kaliňák minisztériumától érkezett, a módosítás azonban képviselői indítvány volt, mégpedig Dušan Bublavýtól (Smer-SD). Kaliňák is ezzel védekezett, hogy a módosítás nem tőle származik, és nem is ért egyet vele.

Anton Martvoň (Smer) szerint azonban nem ütközik az alkotmányba a jogszabály. Ezt az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával indokolja, mely szerinte úgy fogalmaz, hogy a választhatóság jogát nem korlátozza a végzettségi követelmény.

TASR/para