Öt éve lezáratlan a Pohodán történt tragédia ügye - az állítólagos felelős Németországban van

2014. július 18. - 12:47 | Belföld

2009 nyarán az erős szélviharban dőlt össze az egyik programsátor a Pohoda fesztiválon. Ketten meghaltak, többen megsérültek, egy személy például elvesztette a szemét.

Öt éve lezáratlan a Pohodán történt tragédia ügye - az állítólagos felelős Németországban van

A sátrat egy német cég állította fel, ügyvezetője, Jakel Bossert pedig felügyelte. A törvényszéki mérnökség az eset után megállapította, hogy rosszul állították fel a sátrat.

A trencséni rendőrség a SME érdeklődésére elmondta, hogy továbbra is tart a vizsgálat, mely során együttműködnek a német hatóságokkal. A német rendőrség kihallgatta Bossertet. "Tavaly novemberben kértük a gyanúsított ismételt kihallgatását, amelynek anyagát azonban a mai napig nem kaptuk meg" - fogalmazott Pavol Kudlička rendőrségi szóvivő.

Marián Sipavý a trencséni kerületi ügyészségtől elmondta, hogy az elhúzódó jogsegély miatt nem sikerült még lezárni a vizsgálatot.

A nemzetközi bűnügyek megoldását elősegítő együttműködéssel foglalkozó Eurojust szervezet munkatársa, Ladislav Hamran úgy nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség mindent úgy tett, ahogy kellett, hasonlóképpen a németekhez.

A rendőrség 2010 júniusában gyanúsította meg a sátor tulajdonosát. A bűncselekményért négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A SME-nek nem sikerült felvennie a kapcsolatot Bosserttel a Landauer-Weihnachtscircus GmbH nevű cégénél, és az e-mailben küldött kérdésekre sem válaszolt.

A Pohoda főszervezője, Michal Kaščák közölte, hogy Bosserttel nem sokkal a tragikus fesztivált követően beszéltek, de már nem kívánják felvenni vele a kapcsolatot.

Kaščák állítja, hogy Bossert azt mondta a sátorról, hogy az a tanúsítványai alapján az oldalsó falai nélkül is felállítható. "A cselekményt tudatos félrevezetésnek tartjuk, mindössze abból a célból, hogy az építkezés megvalósuljon, mivel az drága volt" - mondta.

A szakértői vizsgálat során kiderült, hogy az oldalsó falait is fel kellett volna szerelni, és az összeomlását az okozta, hogy nem voltak oldalai. Egyébként ugyanilyen sátor állt már a Pohodán egy évvel korábban is. Kaščák szerint Bossert már akkor is félrevezette őket. Akkor viszont nem alakult ki szélvihar. Úgy véli, az építésénél is hibát követett el Bossert, mivel egy fontos kötelet nem a földhöz rögzített, hanem csak az egyik oszlophoz.

A baleset után Kaščák elmondása szerint szigorítottak a feltételeket, mivel úgy véli, hogy nem mindig hagyatkozhatnak a beszállítók által szolgáltatott dokumentumokra. A biztonságra éppen ezért már a törvényszéki mérnökség is ügyel, legalább is ami az építmények statikai állapotát illeti.

A Pohoda szervezői az áldozatok kártérítéséért is perelnek. A bíróság először hatezer eurót határozott meg, de a cég ezzel nem értett egyet. Később 30 ezret is kértek. A bírósági tárgyalását azonban többször elhalasztották Bossert távolléte miatt.

A ČSOB biztosító összesen több mint 250 ezer eurót fizetett a sérülteknek. Szóvivőjük szerint az áldozatok hozzátartozóit a szervezőknek kellene kifizetniük.

SME/para