MAFFIAPER: 14 évet kapott Černák egykori bűntársa, aki Sipos Milánék gyilkosának megölését is elrendelte

2014. július 21. - 13:55 | Belföld

Több mint 14 éves börtönbüntetésre ítélték Miloš Kaštant, Mikuláš Černák egykori társát. Két régi maffiagyilkossággal is vádolják.

MAFFIAPER: 14 évet kapott Černák egykori bűntársa, aki Sipos Milánék gyilkosának megölését is elrendelte

Kaštan vádalkut kötött a speciális ügyésszel. "A Speciális Ügyészség július 14-én javaslatot tett a vádalkura a Pozsonyi I. Járásbíróságon. Az ügyész 14 év, hat hónap összesített büntetést javasol a vádlott számára" - közölte a Speciális Ügyészség szóvivője, Jana Tökölyová.

Kaštan februártól van vizsgálati fogságban. A vádalkut még a bíróságnak jóvá kell hagynia. Erre augusztus 4-én kerülhet sor, amint arról Pavol Adamčiak bírósági szóvivő tájékoztatott.

A rendőrségnek idén februárban sikerült fényt derítenie egy újabb, a 90-es évek végén elkövetett maffialeszámolás, Miloš Piliar alvilági személyiség meggyilkolásának körülményeire. A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) február elején négy személyt gyanúsított meg a gyilkosságban való részvétellel. Miloš Kaštant, aki korábban Mikuláš Černák triumvirátusának tagja volt, és akinek vallomása nyomán a hírhedt maffiavezér életfogytiglant kapott, a Sýkora-klán szökésben lévő vezetőjének tartott Róbert Lališt, azaz Kýbelt, a "cinegék" szenci ágának vezéreként ismert, szintén szökésben lévő Martin Bihárit, illetve Ivan C.-t.

A rendőrség szerint a 90-es évek végén Kaštan kezdeményezte Piliar meggyilkolását. Piliar ellen akkoriban elfogató parancs volt érvényben erőszakos bűncselekményért, és bujkálnia kellett. Kaštan azonban attól tartott, hogy Piliar kapcsolatba lép a rendőrséggel, és csiripelni fog. Ezért döntött a meggyilkolása mellett.

Felvette a kapcsolatot Lališsal, aki már akkoriban a Sýkora-banda legfelsőbb köreihez tartozott. A rendőrség gyanúja szerint ezután Lališ tervezte meg a gyilkosságot és osztotta ki a feladatokat.

Piliart azzal csalogatták elő rejtekhelyéről, hogy egy új helyre kell mennie. Ezt követően a szenci napfényes tavakhoz vitték egy nyaralóhoz, ahol az italába rakott kábítószerekkel elkábították. Ezután egy rongyot tömtek a szájába, és azon át kloroformot öntöttek bele. Amikor már nem mutatott életjelt, elásták egy gödörbe.

A NAKA egységei operatív tevékenységük eredményeként a galántai járásbeli Magyargurab (Veľký Grob) kataszterében találták meg elásva Piliar földi maradványait.

Miloš Kaštan február 3-án meggyanúsították Alojz Házy meggyilkolásával is, aki szintén a 90-es években gyilkoltak meg.

Fotó: TASR-archív

Černák és Kaštan (jobbról lehajolva) egy 1999-es felvételen

Ki volt a meggyilkolt Miloš Piliar?

Piliar valószínűsíthetően az első áldozata volt a sorozatos leszámolásoknak, amelyek azután történtek, hogy Černák 1997-ben jelentkezett a rendőrségen. 1998 márciusában vagy áprilisában ölhették meg.

Egy évvel később tették el láb alól Karol Kolárikot, a kelet-szlovákiai alvilág egyik vezérét, aki Černák barátja volt, 2000 áprilisában pedig Jaromír Imrišeket, akit együtt ítéltek el Černákkal. Két hónappal utána Marian Karcel is gyilkosság áldozata lett, aki az Imrišek-Černák per egyik koronatanúja volt. 2006 októberében pedig egy másik tanút, Ondrej Ambrózt lőtték le, majd gyújtották fel autójában.

Piliar neve legelőször a lengyel Grzegorz Szymanek elrablása és meggyilkolása ügyében merült fel. Akkoriban azonban már régóta eltűnt.

Sipos Milán és Potasch Emil meggyilkolása kapcsán is felmerült Piliar neve

Ezt követően öt évvel ezelőtt maga Mikuláš Černák említette meg a nevét Sipos Milán és Potasch Emil, a dunaszerdahelyi alvilág két egykori vezéregyéniségének meggyilkolása kapcsán. Černák azt állította, hogy Piliar hívta fel telefonon, hogy "jöjjön be a céghez, mert gond van". Később onnan szőnyegekbe csomagolva vitték el Sipos és Potasch holttesteit. Černák a szituációt úgy írta le, hogy amikor odament, már a földön feküdt egy szőnyegen a két holttest, és hogy Piliar azt mondta, hogy "ezt kellett tenni".

SME/TASR/para