Az államfőválasztáson elsüllyedő Pavol Hrušovskýt jelölnék az Állami Számvevőszék élére

2014. július 22. - 11:43 | Belföld

Egyelőre még nem folytattak hivatalos tárgyalásokat az ügyben, de augusztusban valószínűleg Pavol Hrušovskýt jelöli a KDH az Állami Számvevőszék élére.

Az államfőválasztáson elsüllyedő Pavol Hrušovskýt jelölnék az Állami Számvevőszék élére

Pavol Hrušovský korábbi KDH-elnököt és parlamenti frakcióvezetőt, a tavalyi államfőválasztás sikertelen indulóját jelölnék az Állami Számvevőszék élére - tudta meg a SITA hírügynökség.

Pavol Belinský, a párt alelöke annyit közölt, hogy hivatalos tárgyalást még nem folytattak az ügyben.

Az Állami Számvevőszék elnökét a parlament választja, a Smer több alkalommal hangsúlyozta, hogy a poszt, ahogy hagyományosan, az ellenzéket illeti. Másrészt kinyilvánították, hogy bármely jelöltet az ellenzék összes képviselőjének támogatnia kell, a Smer pedig csak annyi szavazatot ad hozzá, amennyire szükség van a parlamenti többség biztosításához.

Hrušovský ugyanakkor a Smer tetszését is elnyerheti. Renáta Zmajkovičová (Smer) parlamenti alelnök szerint ugyanakkor megvárják, míg a KDH hivatalos bejelentést tesz. "Pavol Hrušovský elbírt a parlament elnökének feladatával, tapasztalt emberről van szó. Megfelelő jelölt lenne. Megvárjuk azonban, míg a KDH hivatalosan is jelöli" - jegyezte meg.

A KDH legutóbb Maroš Žilinka ügyészt jelölte, akit több ellenzéki párt is támogatott. A Smer ugyanakkor jelezte, hogy őt nem támogatják. Elutasították egyúttal azt is, hogy nyílt szavazást tartsanak. Az SDKÚ, KDH és a Híd pedig végül visszavonta Žilinka jelölését.

"Megvárjuk, hogy Pavol Paška kihirdesse a következő választás időpontját. Azt követően készek vagyunk jelöltet állítani" - jegyezte meg Ján Figeľ pártelnök.

SME/para