Jaromír Čižnár: Törvényes módon választottak meg főügyésznek

2014. július 24. - 14:08 | Belföld

Jaromír Čižnár főügyész biztos abban, hogy tavaly júniusban legális módon választották meg őt a Legfőbb Ügyészség élére.

Jaromír Čižnár: Törvényes módon választottak meg főügyésznek

Čižnár csütörtökön reagált az Alkotmánybíróság azon döntésére, hogy a szenátus elfogadta Jozef Čentéš panaszát. „Törvényes módon választottak meg engem. Jelenlétem a főügyészválasztáson, nem sértették meg Jozef Čentéš jogait. Nem tudom, mi lesz az Alkotmánybíróság végső döntése. Eljön annak az ideje, amikor beszélni fogok olyan dolgokról, amikről most azt mondom, hogy nem vagyok hajlandó beszélni“ – mondta Jaromír Čižnár az újságíróknak.

Jozef Čentéš, a Legfőbb Ügyészség ügyésze örül az Alkotmánybíróság szerdai döntésének. Az üggyel foglalkozó szenátus annak ellenére kezd el foglalkozni az üggyel, hogy Ivan Gašparovič elnökként nem nevezte ki őt főügyésznek annak ellenére, hogy a parlament megszavazta főügyésszé való kinevezését. Čentéš bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság rövid időn belül dönt az ügyben.

Jozef Čentéš (Fotó: TASR)

Jozef Čentéšt 2011. június 17-én választották meg főügyésznek a parlamentben, 79-en szavaztak mellette a 89 jelenlévő képviselőből. Ivan Gašparovič ennek ellenére nem nevezte ki őt főügyésznek.

Az elfogultsági indítványok miatt nem volt képes eddig dönteni az Alkotmánybíróság. Az új szlovák államfő, Andrej Kiska visszavonta az összes indítványt, amit még elődje nyújtott be az üggyel kapcsolatban.

Jaromír Čižnárt 2013. Június 28-án választották meg a parlamentben főügyésznek, Ivan Gašparovič pedig 2013. Július 17-én kinevezte őt a főügyésznek.

tasr/para