ÉRTÉKELÉS: Nagyszombat és Nyitra megyében is magyar tannyelvű a két legjobb alapiskola!

2014. július 30. - 15:32 | Belföld

Az INEKO intézet dolgozta ki a legjobb szlovákiai alap- és középiskolák ranglistáját. Az értékelés magába foglal olyan mutatókat is, mint az országos teszteken (olimpiász) elért eredményeik, középiskolák esetében pedig a végzőseik munkapiacon való elhelyezkedésének aránya.

ÉRTÉKELÉS: Nagyszombat és Nyitra megyében is magyar tannyelvű a két legjobb alapiskola!

Az intézet megállapította, hogy az eredmények közvetlenül nem függenek a fenntartó típusától, tehát attól, hogy állami/önkormányzati, magán vagy egyházi iskoláról van szó. Kiemelték azt is, hogy az eredmények alapján a gyakorlatban a különbségek nem írhatók a rendelkezésre álló pénzeszközök mennyiségének számlájára sem.

ALAPISKOLÁK

Országosan a legjobb eredményt, 8,1 pontos értékelést a besztercebányai Skutecký utcai alapiskola érte el, második a kiszucaújhelyi járásbeli Ösvényes alapiskolája (7,8), míg harmadik a sninai járásbeli Cirókahosszúmező (Dlhé nad Cirochou) általános iskolája lett.

A magyar tannyelvű alapiskolák közül az érsekújvári Czuczor Gergely Általános Iskola szerezte meg a legelőkelőbb helyezést, amely 6,7 ponttal a kilencedik lett országos viszonylatban. A kassai Márai Sándor Alapiskola 6,5 ponttal a 15. lett, őt 16-ikként a lévai Juhász Gyula Alapiskola követi ugyanilyen pontszámmal. A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola országos viszonylatban 6,4 ponttal a 18., míg a Vámbéry Ármin Alapiskola 6,3-mal a 22. Több magyar tannyelvű alapiskola nem fért be az első harmincba.

A Nagyszombati kerületben a legjobb eredményt épp a fent említett két dunaszerdahelyi alapiskola érte el. Azt követően 5,6 ponttal nyolcadik lett a bősi Amadé László Alapiskola, majd tizenegyedik a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola 5,5-ös értékkel. Tizenkettedik a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola, ugyancsak 5,5 pontos értékeléssel.

A magyar tannyelvű iskolák közül Nagyszombat megyében a harmincas listára került még a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola (16. – 5,4), a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola (22. – 5,2), a dióspatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola (25. – 5,2), a nyárasdi alapiskola (26. – 5,2).

Nyitra megyében ugyancsak a két, már említett alapiskola, az érsekújvári Czuczor Gergely, valamint a lévai Juhász Gyula végzett az első két helyen. Azt követően a magyar tannyelvűek közül egyetlen került be a legjobb harmincba, mégpedig a komáromi Eötvös utcai, amely a tizedik (5,8).

Egyetlen további megyében, Kassán került fel a harmincas listára magyar tannyelvű alapiskola, a már említett Márai Sándor AI ötödik lett a megyei listán.

A rozsnyói gimnázium

GIMNÁZIUMOK

A gimnáziumok értékelési listáján 7,7 ponttal a rozsnyói P. J. Šafárik gimi a hatodik helyen végzett, míg a lévai Andrej Vrábel Gimnázium a hetedik lett (7,5).

Nagyszombat megyében a harmadik lett 6,5-ös értékeléssel a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, a nagymegyeri Korvin Mátyás Gimnázium a hetedik (5,8), a somorjai M. R. Štefánik gimi a tizenegyedik (5,4), a Madách Imre gimi pedig a tizenkettedik (5,2), a galántai Magyar Tannyelvű Magángimnázium a tizenharmadik (5,1), míg az ottani J. Matúška Gimnázium a tizennegyedik (5,0).

Ötös pontszám alatt következnek a már átlagos vagy átlagon aluli eredményekkel rendelkező iskolák. A gimnáziumok közt a galántai Kodály Zoltánt tizenötödikként, 4,8-s értékeléssel már az átlagos eredményt elérők közé sorolták, ezt követte 4,7 ponttal a dunaszerdahelyi L. Dúbrava Szlovák Tannyelvű Gimnázium, majd tizennyolcadikként már átlagon aluli eredményekkel, 3,8 ponttal a dunaszerdahelyi Sportgimnázium. A dunaszerdahelyi magángimnáziumról nem rendelkeztek adatokkal.

Nyitra megyében a már említett lévai Vrábel gimi lett az első. A vágsellyei J. Fándly Gimnázium az 5. (6,2), az Ipolysági Gimnázium a 7. (6,1), a komáromi Selye János Gimnázium a 10. (5,9), az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium a 12. (5,8), a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium a 15. (5,5), az Ľ. J. Šulek Gimnázium a 16. (5,5), az ipolysági szlovák gimi a 17. (5,3), a lévai Vincent De Paul Katolikus Egyesített Iskola a 18. (5,2), a párkányi gimnázium a 19. (4,8), a zselízi magyar gimi a 21. (4,2), míg a szlovák a 22., egyben utolsó (4,0).

Pozsony megyében a szenci Anton Bernolák Gimnázium a 9. (6,5), míg a Duna utcai gimnázium a 20. (5,7).

SZAKKÖZÉPISKOLÁK

A szakközépiskolák között országosan a kilencedik helyezte meg 7,2-es értékeléssel a somorjai Magán Szakközépiskola (Hotelakadémia), a losonci Kereskedelmi akadémia a 17. (7,1), míg a rozsnyói Egészségügyi Szakközépiskola a 21. (7,0) lett.

Ezen belül is a Nagyszombati kerületben második a somorjai hotelakadémia, míg ötödik a dunaszerdahelyi egészségügyi. A nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia a 9. (6,3), a galántai Műszaki Szakközépiskola a 14. (5,7), a somorjai Jednota Szaktanintézet a 16. (5,7), a dunaszerdahelyi Egyesített Középiskola (Szabó Gyula 21) a 18. (5,5), a dunaszerdahelyi vásártéri Magán Szakközépiskola a 21. (5,2), a dunaszerdahelyi Neratovice téri Magán Szakközépiskola a 25. (5,0), a galántai Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola a 29. (4,8).

Nyitra megyében az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola végzett az 5. helyen (6,6), a lévai Ipari Szakközépiskola a 8. (6,5), a szintén lévai Kereskedelmi Akadémia pedig a 9. (6,5), a vágsellyei Ipari Szakközépiskola a 10. (6,5), a komáromi ipari a 13. (6,4), az ógyallai Építőipari Szakközépiskola a 14. (6,3), az érsekújvári Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola a 18. (5,9), a nagysurályi Kereskedelmi Akadémia a 20. (5,8), a lévai Szakközépiskola (Pod Amfiteátrom) a 24. (5,7), a szintén lévai Ladislav Bielik Művészeti Szakközépiskola a 26. (5,6), a gútai Magán Szakközépiskola a 29. (5,5), míg a komáromi Műszaki Szakközépiskola a 30. (5,4).

-para-