MAFFIAPER: A 12 év fegyház megfelel a Sýkora-klán Rikijének

2014. július 30. - 11:54 | Belföld

A Specializált Büntető Bíróság is jóváhagyta a vádalkut a gyilkossággal vádolt Richard Rakický ügyében.

MAFFIAPER: A 12 év fegyház megfelel a Sýkora-klán Rikijének

A besztercebányai bíróság hozta meg a végső ítéletet a 38 éves Richard Rakický, alias Riki ügyében, akit a pozsonyi Sýkora-klánhoz sorolnak. A vádalku szerint 12 év börtönbüntetést kell letöltenie Róbert Pál 2003-as meggyilkolásáért, illetve szervezett bűnbandában való részvételért.

Rakický ezért cserébe beismerő vallomást tett, mely szerint a Sýkora-klán jelenleg szökésben lévő feje, Róbert Lališ (Kýbel) utasítására más személyekkel együtt részt vett Róbert Pál meggyilkolásában, amelyre 2003. november 18-án került sor Bazinban. A támadás közben megsérült a testőre, Peter H. is. Rakickýt gyilkossági kísérletért is elítélték.

Róbert Pált egy Juraj H. nevű maffiózó figyelte meg, aki az autóját rejtett kamerával szerelte meg. Ezáltal a háza bejáratára is ráláttak. A felvételeket aztán eljuttatták Lališnak, aki végül döntött arról, hogyan is hajtsák végre a gyilkosságot. Az inkriminált napon reggel 8 órakor közelítették meg Pál Volvóját egy lopott, hamis rendszámmal ellátott Audival, amelyet a Sýkora-klán egyik ágát vezető, jelenleg szintén szökésben lévő Martin Bihári vezetett. A Volvóra egy Tokarev típusú géppuskával, valamint egy Crvena zastava típusú támadófegyverrel nyitottak tüzet, többek között Rakický is. Összesen mintegy 50 lövést adtak le, Róbert Pál a helyszínen meghalt. A bűntényt követően egy szenci járásbeli helyszínen átöltöztek, majd a lopott Audit lelocsolták benzinnel és felgyújtották. Lališ kocsival várt rájuk.

Pál meggyilkolását azért rendelte el Lališ, mivel a fővárosban és környékén konkurens Takáč-banda egy vezetőjének tartották, amelynek tevékenységi köreit szerették volna megkaparintani.

Čas.sk/para