Úgy néz ki, decembertől ismét leadhatjuk az illegálisan tartott fegyvereinket

2014. július 31. - 14:56 | Belföld

Robert Kaliňák (Smer-SD) csütörtökön bejelentette, hogy decemberben indulhat a harmadik fegyveramnesztia.

Úgy néz ki, decembertől ismét leadhatjuk az illegálisan tartott fegyvereinket

Az erre irányuló javaslat jelenleg tárcaközi egyeztetésen van, és amennyiben a törvényhozási folyamaton addig átmegy, december 1-jétől ismét leadhatja bárki az otthon engedély nélkül tartott fegyverét.

Kaliňák reményét fejezte ki, hogy az eddigi három fegyveramnesztia során leadott fegyverek száma most elérheti a 10 ezret. Emlékeztetett, hogy 2004-ben (a második Dzurinda-kormány idején) a parlament akkori belbiztonsági tanácsában merült fel először a fegyveramnesztia lehetősége, mivel szavai szerint nemcsak represszív, de preventív intézkedéseket is életbe kívántak léptetni a fegyverrel elkövetett bűncselekmények számának csökkentése érdekében.

A fegyveramnesztia célja, hogy az illegálisan otthon tartott fegyverekat, amelyeket valaki örökölt vagy talált, vagy más módon jutott hozzájuk, leadhassa a rendőrségen, elkerülve a büntetést.

A belügyminiszter úgy véli, hogy ennek meg is lett az eredménye, mivel 2004-től mostanáig a felére csökkent a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma Szlovákiában. Akkor 440 ilyen bűneset történt, míg tavaly 214.

A fegyveramnesztia harmadik fordulójában létre kívánnak hozni egy ún. ballisztikai jegyzéket, amelynek köszönhetően felderíthetők bizonyos bűncselekmények.

Az első fegyveramnesztia 2005-ben és 2006-ban zajlott, 12 hónap alatt 3463 fegyvert adtak le. A második fordulójában, amely 2010 júniusában zárult, a polgárok 4367 fegyvert és 45.684 lőszert szolgáltattak be. A legtöbb ilyen fegyver iránt azok eredeti tulajdonosai érdeklődtek, akik leggyakrabban nyilvántartásba vetették, átalakíttatták vagy eladták őket. A leadott fegyvereknek csak kis része maradt az államé (259 és 372).

A második fegyveramnesztia során már azt is vizsgálták, hogy követtek-e el a leadott fegyverekkel bűncselekményt, de ez egyik esetben sem igazolódott be. A beszolgáltatott fegyverek mintegy fele volt rövidcsövű - pisztoly, revolver és hasonló, míg a fennmaradó részben géppisztolyok, géppuskák voltak, ugyanakkor tartalmaztak múzeumi és gyűjtői darabokat is, például megrendelésre gyártott vadászpuskákat.

A 2010 júniusában lezárult fegyveramnesztia során különleges fegyvereket is beszolgáltattak. Kassán például egy második világháborús orosz tankelhárító puskát, Trencsénben pedig egy sétapálcára hasonlító, betiltott fegyvert.

A fegyverleadási rekorder egy losonci járásbeli férfi volt, aki mintegy 50 fegyvert szolgáltatott be. A legrégebbi egy Dreyse típusú porosz szuronyos puska volt 1861-ből. A legkülönlegesebb leadott fegyverek közé tartozott egy Bergmann MP-18-as is, ami tulajdonképpen az első géppuskák egyike. Nagyobb mennyiségben adtak le MP-38-asokat és MP-40-eseket, de egy MP-43 (Sturmgewehr 44) támadópuska prototípusát is. A leadott fegyverek közt voltak első világháborús vagy azelőtti pisztolyok is.

TASR/para