„A lelőtt embercsempész a legveszélyesebbek egyike volt“

2014. augusztus 2. - 18:26 | Belföld

A belügyminiszter elmondása szerint a lelőtt embercsempész a fegyveres erők kiképzésén vett részt, valamint egy évvel ezelőtt már lövöldözött szlovák rendőrökre.

„A lelőtt embercsempész a legveszélyesebbek egyike volt“

A szombaton lezajló lövöldözés az ukrán-szlovák határon halállal végződött, ugyanis az ukrán embercsempész belehalt a lövési sérülésbe. Az eset részleteiről Robert Kaliňák belügyminiszter rendhagyó sajtótájékoztatón nyilatkozott.

A lelőtt embercsempész tevékenysége már hosszabb ideje megfigyelés alatt állt. A miniszter szerint az említett férfi fegyveres erők kiképzésén vett részt, valamint már egy évvel ezelőtt rálőtt egy szlovák rendőrre is. Ekkor sikerült visszaszöknie Ukrajnába. Az újabb jelenlétét az ukrán-szlovák határon technikai berendezésekkel időben meg tudták állapítani. Szlovákiába próbált menekíteni öt vietnami állampolgárt.

A rendőrség és az embercsempész összecsapására Nová Sedlica és Zboj közti települések erdejében került sor hajnali három órakor. „Az ismétlődő figyelmeztetés és a rendőrség által leadott lövések ellenére sem vonult vissza, hanem lőni kezdett“ – írta le az incidenst a miniszter.

A lövöldözés során sérült meg: „Azonnali elsősegélyben részesült, azonban súlyos sérülése miatt a helyszínen életét vesztette“ – tette hozzá Kaliňák.

A rendőrök közül senki sem sérült meg, a vietnami bevándorlók is ép bőrrel megúszták az incidenst.

A belügyminiszter szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben is hasonló nézeteltérésre kerül sor a szlovák-ukrán határon, ezért fontos, hogy fel legyenek rá készülve.

Az embercsempész az egyike volt a legveszélyesebbeknek . Az éjszaka folyamán kétcsövű sörétespuskával volt felfegyverkezve.

Kaliňák reméli, hogy az eset után csillapodnak a kedélyek és nem kerül sor hasonló esetre.

TASR/para