Az Év Homofóbja: Szoros csatában győztek a püspökök!

2014. augusztus 8. - 13:29 | Belföld

A második alkalommal kihirdetett, az Év Homofója nevá ankét győztese: a Szlovák Püspöki Konferencia.

Az Év Homofóbja: Szoros csatában győztek a püspökök!

Az Emberi Jogok Intézete indította ismét a szavazást. Igazgatója, Peter Weisenbacher közölte, hogy a püspöki kart egy pásztori levele miatt helyezték fel a listára, amely a katolikus templomokban volt olvasható tavaly karácsony előtt, és amelyben a "halál kultúrájáról" írtak.

Fotó: TASR1. A Szlovák Püspöki Konferencia

"A halál kultúrájának képviselői átgondolta metódusokkal igyekeznek megvalósítani célkitűzéseiket" - írták. A püspökök szerint az "faji egyenlőség" hívei terjesztik a halál kultúráját. "El akarják venni a férfi jogát a férfi identitáshoz, a nő jogát a női identitáshoz, és a család jogát a család identitásához, hogy a férfi már ne érezze magát férfinak és a nő nőnek... A házasság szintjére szeretnék emelni két férfi vagy két nő társaságát is. Így egy szodomai csúfság keletkezik elutasítva Isten akaratát, és előkészítve Isten büntetését..." - írták.

A szavazáson összesen több mint 2100-an vettek részt, a püspöki konferencia pedig 897 szavazatot szerzett. Jozef Kováčik szóvivő közölte, hogy a szavazás eredményére nem kívánnak reagálni.

Foto: SITA

2. Štefan Kuffa

A második legtöbb szavazatot Štefan Kuffa (OĽaNO) parlamenti képviselő szerezte, összesen 753-at. Őt egy parlamentben tett kijelentéséért találták méltónak arra, hogy elnyerhesse a "kitüntetést". Az azonos neműek viszonyáról találta mondani azt, hogy "jobb volna neked, ha a nyakadra egy malomkövet akasztanának, és belehajítanának a vízbe".

Fotó: TASR3. Igor Matovič

A harmadik a legfőbb egyszerű ember, Igor Matovič (OĽaNO) lett 250 szavazattal, aki ezt mondta: "Sokkal jobb egy gyereknek egy gyermekotthonban, minthogy nézegesse az átcsinált anyját vagy apját... Úgy egy mesüge lenne belőle".

4. Anna Verešová

145 szavazattal csak a negyedik helyet csípte meg Anna Verešová, a Családért Szövetség szóvivője: "Nem támogatjuk, hogy az ilyen együttélési formákat nyilvánosan propagálják, és zavaró módon családnak nevezzék."

5. Lukáš Krivošík

Az öt jelölt közül a legkevesebb, 99 szavazatot a .týždeň gazdasági rovatának egy szerkesztője, Lukáš Krivošík kapta, aki az LGBTI-közösség EU-n belüli helyzetéről így írt: "Nem kellene tartózkodnunk az ilyen kiszámíthatatlan szociális kísérletek bevezetésétől?"

A győztes trófeát kap

Weisenbacher szerint a jelölteknek alázattal kellene az eredményükhöz állniuk, és elgondolkodniuk azon, hogy mit és hogyan mondanak, amikor a nyilvánosságban szavaikkal ilyen érzéseket keltenek.

A győztes a Maroš Schmidt dizájner által megalkotott, egy deformált arcot ábrázoló trófeát nyer le, amely magába foglalja a 4%-ot is, ami hagyományosan a nem heteroszexuális személyek társadalmon belüli aránya. Az ankét szervezői megkísérlik átadni a trófeát, ám saját szavaik szerint sem bíznak benne, hogy ez sikerül.

SME/para