Augusztus végén lesnek bele a Matica zsebébe

2014. augusztus 11. - 12:26 | Belföld

A parlament kulturális bizottságának képviselői augusztus 27-én és 28-án vizsgálódnak majd a Maticánál.

Augusztus végén lesnek bele a Matica zsebébe

Erről Jozef Viskupič (OĽaNO), a képviselői vizsgálat kezdeményezője tájékoztatott. A képviselők a Matica slovenská vagyonkezelésével kapcsolatos problémákról, illetve a költségvetési eszközeivel foglalkoznak majd.

"Az ellenzéki és kormányképviselők célja is az, hogy megvizsgálják a közpénzek kezelését, a nemzeti kincs körüli ügyeket, valamint a Neografia nyomda privatizálásának szándékát" - árulta el Viskupič, aki értékelte, hogy a Matica gazdasági helyzete összefogásra ösztönözte a képviselőket.

Viskupič még júliusban mutatott rá számos kérdésre a Matica gazdálkodásával kapcsolatosan. Többek között arra, hogy a Matica elköltötte 900 ezer eurós tartalékát, megsértették az alapszabályzatát, adósságai halmozódnak, kétes hiteleket vesz fel, nemzeti kincsek tűnnek el, és hogy a hozzá tartozó, Neografia nevű nyomdától is megválnának, márpedig Viskupič szerint éppen a nyomda jelenti a Matica egyik legfőbb bevételi forrását.

"Jogunk van tudni, hova megy 1,5 millió euró évente az állami költségvetésből. Elfogadhatatlan annak a nyomdának a privatizálása, amelyet a Matica ajándékba kapott az államtól" - jegyezte meg.

TASR/para

Címkék: Matica slovenská