Keresztények tiltakoznak a szlovák metálfesztivál ellen, ahová nagy erőkkel készülnek a rendőrök

Nová Baňa közelében szerdától veszi kezdetét a legnagyobb hazai metálfesztivál, a Gothoom open air fest.

Keresztények tiltakoznak a szlovák metálfesztivál ellen, ahová nagy erőkkel készülnek a rendőrök

A fesztiválon azonban fokozott létszámban lesznek jelen a rendőrök is - számolt be a cselekményről a SME napilap. A rendkívüli intézkedéseket azt követően foganatosították, hogy keresztény aktivisták és a helyi egyház tiltakozott a rendezvény megtartása ellen. Véleményük szerint a fesztiválon fellépők zenekarok dalszövegei a vallásos meggyőződést gyalázzák, és erőszakra ösztönöznek.

"Fokozott rendőri intézkedésekkel készülünk, melyben bűnügyi, közlekedésrendészeti és rendvédelmi szervek egységei is részt vesznek" - közölte Marianna Paulíková az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Andrea Predajňová azt közölte, hogy a rendőrséggel együttműködve mindent megtesznek azért, hogy ne történjen közrendzavarás, és senki ne sértse az alapvető szabadságjogokat. Részleteket azonban nem árult el.

Paulíková leszögezte, hogy egy rendezvény betiltása nem a rendőri testület hatáskörébe tartozik. A rendőrök ugyanakkor készen állnak arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges. Mint kifejtette, a bűnügyi rendőrség egységei kielemzi majd a fellépők dalszövegeit.

A tiltakozó keresztény aktivisták hangsúlyozzák, hogy tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor a Büntető Törvénykönyv vonatkozó, a vallásgyalázásról, illetve az erőszakos cselekményre való felszólításról szóló passzusait is idézték.

A keresztények mellé állt Nova Baňa városában Marián Kvasnička (KDH) parlamenti képviselő is. Mint elmondta, a rendezvényről tájékoztatta Marek Maďarič (Smer) kulturális minisztert, tárgyalt róla Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszterrel, valamint Tibor Gašpar országos rendőrkapitánnyal is.

"Ismerem némely zenekar alkotásait, és hogy ha túlozni akarnék, akkor azt mondanám, hogy ez kulturális vagy normális bolsevizmus az erőszak, és minden pozitív dolog tönkretétele nevében" - jegyezte meg Kvasnička egy héttel ezelőtt a helyi képviselő-testület ülésén. Hozzátette, hogy nincs szó inkvizícióról, ellenben az erőszakkal van problémája, amivel szemben zéró toleranciát kell mutatniuk.

Ján Havran polgármester és Peter Beťko, a fesztivál szervezője megegyeztek abban, hogy a zenekarok dalszövegekben tapasztalt agresszivitását megpróbálják minimalizálni.

A polgármester feljelentést is tett, hogy a rendőrség és az ügyészség megvizsgálhassa, hogy vajon törvényellenesek-e a dalszövegek.

A főszervező, Peter Beťkót pedig meg is fenyegette valaki azzal, hogy "megöli, és kiirtja eretnek családját".

SME/para