Simon szerint a szemét túszaivá válnak a települések és a polgárok

2014. augusztus 14. - 14:24 | Belföld

Simon Zsolt (Híd) sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az új hulladéktörvény olyan kötelezettségeket vezet be, amit a polgármesterek még csak nem is sejtettek.

Simon szerint a szemét túszaivá válnak a települések és a polgárok

"A községek a szemét-ügy túszaivá válnak, a saját költségvetésükből kényszerülnek fedezni a szemétszállítást, támogatniuk kell a gyártókat, és saját költségükre kényszerülnek gondoskodni a szelektív hulladékgyűjtés minőségéről. Sőt, az illegális szemétlerakatok ügye is a polgármesterek felelőssége lesz, és a községeket egy szerződéses partnernek rendelik alá, aki pénzügyi limiteket állít majd fel a számukra" - figyelmeztetett Simon a környezetvédelmi minisztérium által beterjesztett új hulladéktörvénnyel kapcsolatosan.

Kijelentette, hogy a törvény előkészítése és a tárcaközi egyeztetés során is ignorálták a törvény megalkotói az 1700 szakértői észrevételt. "Ez is arról tanúskodik, hogy az új hulladéktörvény nem a polgárok érdekeit szolgálja, azoknak az érdekeit, akiket a hulladékgazdálkodás problematikus folyamata a leginkább érint, hanem bizonyos érdekcsoportok elvárásainak próbál megfelelni, akik számára ez egy előnyös üzlet" – hangsúlyozta Simon, aki elmondása szerint a törvényjavaslat hiányosságaira a napokban figyelmeztette a polgármestereket.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a településeknek kell majd saját költségükre biztosítani, hogy a szelektív hulladékgyűjtés megfelelő minőségű legyen. "Ráadásul a községek nem dönthetnek szabadon arról, hogy melyiket választják a különböző gyártói felelősségi koordináló szervezetek közül" – hangsúlyozta Simon.

Leszögezte, hogyha a törvényt jelenlegi formájában fogadja el a parlament, akkor a polgármestereknek és önkormányzati képviselők fél lábbal a bűnözők közt érezhetik magukat. "A városokra és falvakra súlyként fog nehezedni, hogy az ipar bármikor rájuk küldheti az ellenőrzést, vajon hatékonyan használták-e fel a közpénzeket. És ha az ellenőrzés arra mutat rá, hogy a rendszer nem volt elég hatékony, a polgármesterek és képviselők nemcsak hogy az ipar által diktált változtatásokat kényszerülnek bevezetni, de kénytelenek lesznek vállalni a felelősséget a közpénzekkel való gazdálkodás kapcsán, ami már valóban a büntetőjog kategóriájába és a bűnüldöző szervek feladatkörébe tartozik" - magyarázta.

Kijelentette, hogy ez a törvényjavaslat a Fico-kormány újabb kudarcát jelenti, amivel azt igazolja, hogy nem a polgárok érdekeit képviseli.

Simon Zsolt a mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság tagjaként még augusztus elején írásban szólította fel a polgármestereket, hogy a hónap végéig foglaljanak állást ebben az ügyben.

h/para