UKRÁN VÁLSÁG - Fico nekiment Dzurindának: Engem ne oktasson ki senki a nemzetközi politikáról!

2014. augusztus 14. - 14:58 | Belföld

Ukrajna gazdasági szanckiókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. Fico megismételte, hogy a szankciók értelmetlenek.

UKRÁN VÁLSÁG - Fico nekiment Dzurindának: Engem ne oktasson ki senki a nemzetközi politikáról!

A szlovák miniszterelnök kitart korábbi véleménye mellett, hogy ha válsághelyzet van, akkor más megoldást kell választani, mint az "értelmetlen" szankciókat. Mindezt még az Európai Unió és Oroszország egymással szembeni szankciói kapcsán nyilatkozta. Most pedig Ukrajna is szankciókat fogatott el Oroszországgal szemben.

Az ukrajnai szankciók érinthetik az Oroszországból Európába tartó gázszállításokat. "Ha konfliktus alakul ki, oldják meg más módon, minthogy háromoldalú szankciókat vezetnek be, amelyek mindenki gazdaságát károsítják" - jelentette ki Fico csütörtökön, a Pavol Pavlis gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón. Feltette a kérdést, hogy kinek az érdeke, hogy bajok legyenek az EU vagy Oroszország gazdasági teljesítményével, kijelentve, hogy Ukrajna gazdaságilag már most is "térdre kényszerült".

"Ha probléma merül fel, oldjuk meg, van erre számos módszer" - fogalmazott.

"Senki ne oktasson ki nemzetközi politikából"

Kijelentette egyúttal, hogy senki nem oktathatja ki őt a nemzetközi politikából. "Pláne nem egy olyan politikus, aki beleegyezett, hogy a NATO gépei Szlovákia légterén keresztül jussanak el Szerbiába, ahol civileket bombáztak" - utalt a kormányfő Mikuláš Dzurindára, aki a SME napilapnak adott interjújában beszélt arról, hogy Fico a kölcsönös szankciókról tett kijelentésével rontja Szlovákia hitelét és megbízhatóságát.

Dzurinda az interjúban kiemelte, hogy több mint valószínű, hogy Fico inkább Oroszország, mint Ukrajna pártján áll.

Fico erre reagálva csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szlovák fél világosan kifejtette nézetét a Krimen történtekkel kapcsolatban. "Világosan elmondtuk, mit gondolunk a Krim megszállásáról, mégpedig a szlovák kormány nevében, és nagyon pontosan. Hogy ez a nemzetközi jogok megsértését jelenti, és hogy ezzel nem értünk egyet. Ugyanígy cselekedtem, amikor kormányfőként visszahívtuk a szlovák katonákat Irakból, mert az ottani beavatkozást jogellenesnek véltük" - fogalmazott.

Fel vagyunk készülve a gázválságra Fico szerint

Közölte azt is, hogy még ha "rendkívüli módon izgat is bennünket" az ukrajnai helyzet, fel vagyunk készülve egy esetleges gázválságra. Hozzátette, hogy a gázszállítás jelenleg problémamentes.

"Fel kell készülnünk bonyolultabb forgatókönyvekre is. Ugyanakkor az embereknek és a szlovák iparnak sem kell semmitől tartania, még ha a gázszállítás radikálisan le is csökken" - húzta alá. Felszólította egyúttal az Európai Bizottságot, hogy az Ukrajna Oroszországgal szembeni szankcióit illetően legyen aktívabb.

"Különös, hogy egy olyan ország, amely aláírta az asszociációs egyezményt az Európai Unióval, egy olyan ország, melynek mindannyian segíteni próbálunk, egy ilyen ország ahelyett, hogy koordinálná az álláspontjait az EU-val, egyoldalú lépéseket tesz, amelyekkel veszélyezteti az egyes tagállamok individuális érdekeit. Az Európai Bizottságnak aktívabbnak kell lennie ebben a kérdésben. Nem szeretnénk az orosz-ukrán vita túszai lenni" - szögezte le Fico.

Az első és eddigi egyetlen gázválság 2009 januárjában sújtotta Szlovákiát. Mintegy két héten keresztül teljesen leállt a gázszállítás Oroszországból Ukrajnán keresztül.

A miniszterelnök szerint egy újabb gázválság esetén Szlovákia nemcsak a tartalékaira, de adott esetben az Ausztria és Csehország felől fordított irányban történő gázszállításra is számíthat. Štefan Šabík, a Szlovák Gázművek vezérigazgatója közölte, hogy a gáztartalékaink jelenleg 93%-on állnak. Jelenleg 1,43 milliárd köbméter földgáz tárolására van szerződésünk, és a tartalékok két héten belül telítődhetnek. Ezzel a mennyiséggel pedig az SPP minden fogyasztója számára 5 hónapra elegendő földgázzal rendelkeznénk.

SME/para