Átlagban 38 eurót fizetünk havonta a telekommunikációs szolgáltatásokért

2014. augusztus 18. - 13:59 | Belföld

A Sberbank elemzői 10 ezer telefonos ügyfél adatait vették figyelembe.

Átlagban 38 eurót fizetünk havonta a telekommunikációs szolgáltatásokért

A telekommunikációs szolgáltatásokra fordított havi kiadás Szlovákiában eszerint 38 euró. Filip Vízek elemző szerint ez az összeg az elmúlt egy évben nem változott jelentősen, annak ellenére, hogy folyamatosan elterjedtebbé válnak az okostelefonok.

Mérsékelten magasabb a januári telefonszámla összege a decemberi, karácsonyi telefonálások miatt. Ugyanakkor az emberek nyáron, nyaralás idején sem teszik félre a telefonjaikat, és nagyságrendileg ugyanannyit költenek, mint az év más hónapjaiban.

Az elemzést végzőket az is érdekelte, mennyit költ a telefonálók legaktívabb 10%-a. Ez alapján kiderült, hogy a a legtöbbet telefonálók az átlag 2,6-szorosát, több mint 100 eurót fizetnek havonta. Ez az összeg az átlagos ügyfelek januári számláinak összegével egyezik meg.

Az aktívabbak körében egyúttal gyakoribb az is, hogy legalább két számlát fizetnek. Az átlagos ügyfelek mindössze fele fizet két számlát is a szolgáltatójának, addig a legaktívabbak körében mindenki kettő számlát fizet, ami lehet két telefon, vagy telefon és televízió, stb. Ennek oka az a tény, hogy külön-külön fizetnek a telefon és a tévé vagy az internet után.

A statisztika megmutatta azt is, hogy a férfiak esetében 3 euróval magasabb az átlagos havi számladíj (40 €), mint a nőknél (37 €).

TASR/para