Eltakarítják a lázadó ügyészeket a Legfőbb és a Speciális Ügyészségen?

2014. augusztus 18. - 09:58 | Belföld

Problémái adódtak Ján Hrivnáknak és Jozef Čentéšnek is, akik egykor Dobroslav Trnka ellen indultak.

Eltakarítják a lázadó ügyészeket a Legfőbb és a Speciális Ügyészségen?

Dušan Kováčik, akit a Smer nemrégiben választott meg újabb hétéves megbízatási időszakra a Speciális Ügyészség élére, leváltotta az általános bűnügyekkel foglalkozó osztálya vezetőjét, Ján Hrivnákot. Ennek okáról azonban nem nyilatkoznak - számolt be a SME.

Jana Tökölyová szóvivő mindössze annyit közölt, hogy személyes adatnak számít a munkabeosztás változtatásának indoka, ezért csak az érintett beleegyezésével tájékoztathatnak róla.

Hrivnák azonban az utóbbi időben nem nyilatkozik a sajtónak, holott korábban ő volt az egyike azon keveseknek, akik hajlandóak voltak kommunikálni. A szóvivő elmondása szerint az ügyész jelenleg szabadságon van.

Hrivnák részlege elsősorban a korrupciós ügyekkel foglalkozott a Speciális Ügyészségen, ám jelenleg nincs vezetője.

A SME információi szerint akkor került szembe Kováčikkal, amikor a Speciális Ügyészség új vezetőjének választása zajlott. Hrivnák neve ugyanis lehetséges jelöltként merült fel, ám végül Kováčikkal szemben senki nem indult.

Hrivnák annak idején Jozef Čentéšsel és Eva Mišíkovával együtt indult a Legfőbb Ügyészség elnökének posztjáért, Dobroslav Trnkával szemben.

Mišíková tavaly távozott a Legfőbb Ügyészségtől az annak vezetésével kialakult viták miatt. Azóta Trnka ügyvédjeként is tevékenykedik a Glance House-ügyben, amely kapcsán Trnkát felfüggesztették az ügyészi hivatás gyakorlása alól.

Čentéšt ugyan a parlament megválasztott főügyésszé, de Ivan Gašparovič két éven keresztül nem nyilatkozott a kinevezéséről, majd megtagadta azt. Ő most a tavaly megválasztott új főügyésszel, Jaromír Čižnárral került összetűzésbe.

Čentéš gondjaira bízták az SaS korábbi védelmi minisztere, Ľubomír Galko lehallgatási botrányát, ám az elhúzódó vizsgálat miatt Martin Glváč (Smer) jelenlegi védelmi miniszter panaszkodott Čižnárnál. A Pravda közölte, hogy a vizsgálatot Čentéš fékezi, az ügyész viszont azzal védekezett, hogy a vizsgálat legnagyobb részében még nem ő felügyelte azt, és egyúttal elhatárolódott a kritikától.

Čentéš szerint az őt ért bírálatok összefügghetnek azzal, hogy az Alkotmánybíróságon előrelépés történt a főügyészi kinevezése megtagadása miatt benyújtott panaszával kapcsolatban, ami miatt szerinte lejárató kampányt indítottak ellene, mert "valakik veszélyben érezhetik magukat".

SME/para