Augusztus 29.: Gašparovič Putyint hívta, aki viszont védelmi miniszterét küldi a megemlékezésre

2014. augusztus 20. - 17:11 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Felkelés 70. évfordulója alkalmából nem Vlagyimir Putyin, hanem az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu érkezik Szlovákiába.

Augusztus 29.: Gašparovič Putyint hívta, aki viszont védelmi miniszterét küldi a megemlékezésre

A SITA hírügynökség számára ezt megerősítette Stanislav Mičev, a besztercebányai SzNF múzeumának igazgatója. A múzeum a megemlékezés főszervezője.

Az augusztus 29-i megemlékezés 445 ezer euróba kerül. A rendezvényen több külföldi legfőbb közjogi méltóság és nagykövet is részt vesz.

Vlagyimir Putyint még Ivan Gašparovič exállamfő hívta meg májusban, más, Szlovákia 1944-45-ös felszabadításában résztvevő országok államfőivel együtt. Putyin mellett így például az ukrán államfőnek is meghívót küldött.

Mičev elmondása szerint már jelezte az eseményen való részvételét Miloš Zeman és Bronislaw Komorowski, a cseh és a lengyel köztársasági elnöke.

Sojgu 2012-ben lett orosz védelmi miniszter. Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi szövetségeséről van szó, aki gyakran elkíséri az orosz államfőt vadászni, horgászni, búvárkodni. Eltántoríthatatlanul lojálisként írják le őt.

Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter a kormány szerdai ülése után megerősítette, hogy Oroszország részéről is részt vesz valaki a megemlékezésen, de nem akarta elárulni, hogy ki az. A szlovák diplomácia vezetője nem lát gondot abban, hogy egy orosz magasrangú politikus is részt vesz az eseményen. "Csak egy hatalmas cinikus vonhatja kétségbe a Vörös Hadsereg részvételét Csehszlovákia felszabadításában. Úgy érzem, hogy itt olyan dolgokat kapcsolnak össze, amelyeknek semmi közük egymáshoz" - jegyezte meg.

Lajčák reagált Robert Fico szavaira is, aki korábban élesen bírálta az EU és Oroszország egymás ellen bevezetett gazdasági szankcióit. "Ez annyira lerágott téma, hogy sértőnek érzem, ha reagálnom kell rá. Szlovákia mindig is felelősségteljes partnerként viselkedett. Ne pánikoljanak, ne lássanak mumusokat mindenhol" - fogalmazott.

SME/para