Karácsonyra megszabadulhatunk illegális lőfegyvereinktől

2014. augusztus 20. - 12:43 | Belföld

December 1-jén veszi kezdetét a harmadik fegyveramnesztia Szlovákiában.

Karácsonyra megszabadulhatunk illegális lőfegyvereinktől

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta a fegyvertörvény módosítását, amit Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter még július 31-én jelzett. A módosítás indoklásában szerepel, hogy a fegyveramnesztia által csökken annak veszélye, hogy a leadásra kerülő fegyverekkel bűncselekményt kövessenek el, egyúttal néhány fegyverről kiderülhet, hogy a múltban követtek-e el vele bűntényt.

A harmadik fegyveramnesztia 2015. május 31-ig tarthat. Ez idő alatt bárki leadhatja engedély nélkül tartott fegyverét a rendőrségen anélkül, hogy az illegális fegyvertartásért járó büntetést vonna maga után.

A leadott fegyvereket ballisztikus vizsgálat alá vetik, majd a tulajdonosaik meghatározott időn belül engedélyeztethetik. Ha nem így tesznek, akkor a fegyverek az állam tulajdonába kerülnek.

A belügyminiszter szerint a fegyveramnesztiáknak meg is lett az eredménye, mivel 2004-től mostanáig a felére csökkent a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma Szlovákiában. Akkor 440 ilyen bűneset történt, míg tavaly 214.

Az első fegyveramnesztia 2005-ben és 2006-ban zajlott, 12 hónap alatt 3463 fegyvert adtak le. A második fordulójában, amely 2010 júniusában zárult, a polgárok 4367 fegyvert és 45.684 lőszert szolgáltattak be. A legtöbb ilyen fegyver iránt azok eredeti tulajdonosai érdeklődtek, akik leggyakrabban nyilvántartásba vetették, átalakíttatták vagy eladták őket. A leadott fegyvereknek csak kis része maradt az államé (259 és 372).

A második fegyveramnesztia során már azt is vizsgálták, hogy követtek-e el a leadott fegyverekkel bűncselekményt, de ez egyik esetben sem igazolódott be.

TASR/para

Címkék: fegyveramnesztia