Szeptemberben jön az új tízeurós

2014. augusztus 22. - 14:49 | Belföld

Egy hónap múlva forgalomba kerül az új tízeurós, ami több újfajta védőelemet fog tartalmazni. Az új tízeurós a bankokon és a bankautomatákon keresztül kerül majd forgalomba szeptember 23-tól az egész eurozónában.

Szeptemberben jön az új tízeurós

Az Európai Központi Bank (ECB) négy és fél milliárd darabot tervez az új bankóból kiadni, ami többfajta védőelemet fog tartalmazni, ellenállóbb réteggel vonták be. Eredetiségét könnyű lesz felismerni tapintással, hajlítással, elfordításával.

Európa hologramja és vízjele mellett smaragdszámot is tartalmaz, amely meghajlítva smaragdzöldről sötétkékre vált. Emellett védőréteggel is bevonják a bankjegyet, amely ennek köszönhetően ellenállóbb lesz a külső hatásokkal szemben. A vízjelen és hologramon Európa, a görög mitológiai szereplő portréja található.

Az új bankjegy párhuzamosan lesz kereskedelmi forgalomban a régi bankókkal, utóbbiakat pedig fokozatosan kivonják a forgalomból. Azt egyelőre nem tudni, a régebbi bankjegyek mikor veszítik el érvényességüket

A Szlovák Nemzeti Bank eddig több mint száz rendőrségi, banki és pénzügyi alkalmazottat bízott meg, akik szakszerű tájékoztatást nyújtanak majd az új papírpénzről Szlovákia szerte.


TASR/para