Matovič 39%-ra emelné a bankok és energetikai cégek jövedelemadóját

2014. augusztus 25. - 13:11 | Belföld

Az OĽaNO vezetője a jövedelemadó-emelés után 20-ről 10%-ra csökkentené az élelmiszerek ÁFA-ját.

Igor Matovič a parlament szeptemberi ülésszakára kívánja beterjeszteni a jövedelemadó-módosítást illető javaslatát.

"Az egyik oldalon egy viszonylag kis mennyiségű társaságban, mint a bankok, biztosítók és a cégek, amelyek a szabályozott ágazatokban működnek, emelnénk a jövedelemadóját, a másik oldalon pedig megengedhetnénk a forgalmi adó csökkentését. Már régóta beszélnek arról, hogy Szlovákiában jóval drágább az élelmiszer, mint a környező országokban" - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Matovič.

A parlamenti képviselő úgy véli, hogy az adó csökkenésével csökkennének az élelmiszerek árai is, ami azt jelentené, hogy a rászorulók is könnyebben hozzájuthatnának. A Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott, mely szerint a szlovákiai lakosság 12,8%-a él a szegénység küszöbén.

Matovič az említett társaságok jövedelemadójának emelését azzal indokolta, hogy olyan társaságok csoportjáról van szó, amelyek időnként "aránytalanul" magas nyereséget termelnek, és ha emeljük az adójukat, akkor az úgy igazságos a többi emberrel szemben.

A politikus egyúttal megtiltaná ezeknek a cégeknek, hogy az adóemelést átvigyék az áraikba. Így szerinte az adóemelésnek semmilyen negatív hatása nem lenne a lakosokra nézve.

TASR/para