Beszállna a Szlovák Villamosművekbe a Cseh Energetikai Művek

Beszállna a Szlovák Villamos Művekbe (Slovenské elektrárne - SE) a Cseh Energetikai Művek (ČEZ) és megvenné az olasz Enel kétharmados részvénycsomagját. A részvények egyharmada - 34 százalék - a szlovák állam kezében van.

A keddi prágai sajtó úgy tudja, hogy a ČEZ néhány napon belül hivatalos ajánlatot tesz ez ügyben Pozsonynak.

Robert Fico szlovák miniszterelnök jelezte, hogy a ČEZ belépését a Szlovák Villamosművekbe kormánya nem ellenezné.

"Meg tudom erősíteni, hogy az eladást érintő hivatalos tárgyalások előkészítése már folyamatban van" - jelentette ki Barbora Pulpánová, a ČEZ szóvivője a hírekre reagálva. Részletekről beszélni egyelőre korai - jegyezte meg.

Az Enel 2006-ban szerezte meg a Szlovák Villamosművek 66 százalékát, amelyért 840 millió eurót fizetett ki. Jelenleg az olasz energetikai cég nagyon el van adósodva, s 4,4 milliárd euró értékű vagyont tervez eladni, hogy adósságát 37 milliárd euróra csökkentse. Ennek lenne része a 64 százalékos szlovákiai részvénycsomag eladása is.

A The Wall Street Journal című gazdasági lap szerint a Szlovák Villamosművek értéke mintegy kétmilliárd euró.

A Szlovák Villamosművek tavalyi adózott nyeresége 354,7 millió eurót tett ki, ami éves szinten 21 százalékos visszaesés - jegyezte meg a prágai Hospodárské Noviny. Az SE bevételei éves összehasonlításban tavaly húsz százalékkal 2,78 milliárd euróra csökkentek. A Szlovák Villamosművek biztosítja a szlovákiai villamos energia fogyasztás 82 százalékát. Ennek 69 százalékát a két szlovákiai atomerőmű termeli.

(MTI)