Kiska hét új bírót nevezett ki

2014. augusztus 26. - 12:35 | Belföld

Az államfő kedden hét jelöltet nevezett ki bíróvá korlátlan időre. Előtte még megjegyezte, hogy Judit Gabonaiová Hrenčukovát egyelőre nem szándékozik kinevezni, mivel kételkedik a választási komisszió objektív hozzáállásában.

Kiska hét új bírót nevezett ki

„Az elnök úr visszaadta a bírónő ügyét, amiről újra tárgyalni fogunk. Egyelőre nem tudom megmondani, mi lesz a következménye, mivel ilyen esettel még nem találkoztunk” – mondta Ján Vanko, a Bírói Tanács alelnöke.

A Bírói Tanács a kiválasztási eljárás alapján javaslatokat küld az államfőnek a bírói posztok betöltésére. Vanka továbbra is azt állítja, hogy Hrenčuková jelölt kiválasztása során, akárcsak a többi jelölt esetében, minden rendben zajlott. A Bírói Tanács alelnöke egyelőre nem tudta megmondani, mit fognak tenni annak érdekében, hogy eloszlassák Kiska kételyeit.

Az államfő hétfőn intézett levelet a Bírói Tanács elnökségére, amelyben arról értesíti a vezetőséget, hogy megszakította Gabonaiová Hrenčuková kinevezésének eljárását. Kiska levelében több érvet is felhozott döntése mellett, többek között azért is kételkedik benne, mivel a jelölt édesanyja hosszú évek óta azon a bíróságon dolgozik, amely a jelöltek meghallgatását végezte.

Andrej Kiska ma hét bírót nevezett ki a járási bíróságok élére: Zuzana Slušnát Trencsénben, Monika Kráľovát Iglóban (Spišská Nová Ves), Matúš Tarcalát Svidníkben, Radoslav Smatanát Simonyban (Partizánske), Zuzana Gašpírovát Pozsony III. kerületében, Zuzana Dojčánovát Galántán és Michal Novotnýt Dunaszerdahelyen.

TASR/para