Több mint tízezer érdeklődőt várnak a SzNF 70. évfordulójának ünnepségére

2014. augusztus 26. - 15:53 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Felkelés 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre augusztus 29-én kerül sor Besztercebányán a felkelés hősei tiszteletére állított emléktábla előtt.

Több mint tízezer érdeklődőt várnak a SzNF 70. évfordulójának ünnepségére

A rendezők minimum tízezer ember jelenlétével számolnak. A Szlovák Nemzeti Felkelés múzeumának igazgatója szerint a tavalyihoz hasonló számban fognak vendégek ellátogatni Besztercebányára. A jelenlétet 36 nagykövetség képviselője is megerősítette például Szaúd-Arábiából, Brazíliából vagy Venezuelából.

Az ünnepség alkalmából Szlovákiába utazik Miloš Zeman, cseh államfő, Bronisław Komorowski lengyel elnök, valamint részvételi szándékát megerősítette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is.

Az említett múzeum igazgatója, Stanislava Mičev megerősítette a hírt, miszerint Ukrajnából és Németországból egyelőre senki sem jelezte részvételi szándékát. Az igazgató azonban hozzátette, még minden változhat, akár 24 órával az ünnepség előtt is.

A tervek szerint az ünnepség délelőtt 11 órakor veszi majd kezdetét, amikor elhelyezik a megemlékezés koszorúit. A vendégeket Andrej Kiska államfő, Peter Gogola, Besztercebánya polgármestere, valamint Stanislav Mičev, az SzNF Múzeum igazgatója fogadja majd.

A besztercebányai rendőrség szóvivője, Marián Slobodník közleménye szerint a rendőrség felkészült a rend és a biztonság megőrzésére az ünnepség ideje alatt. A biztonság érdekében ellenőrizni fogják az összes érkező vendéget.

TASR/para