Akad-e valaki, aki meg meri dorgálni az orosz hadügyminisztert?!

2014. augusztus 27. - 14:35 | Belföld

Miroslav Lajčák külügyminiszter nem tudja elképzelni, hogy pénteken a szlovák kormány egy tagja sem beszél majd Szergej Sojguval az ukrajnai helyzetről

Akad-e valaki, aki meg meri dorgálni az orosz hadügyminisztert?!

Sojgu a Szlovák Nemzeti Felkelés 70. évfordulójára érkezik Besztercebányára. Az orosz hadügyminiszternek tolmácsolni szeretnék Szlovákia, mint az EU tagállamának az ukrajnai helyzettel kapcsolatos álláspontját.

"Mi nem mondunk valamit Brüsszelben, majd egy másik dolgot Pozsonyban, és egy harmadikat Moszkvában..." - jegyezte meg Lajčák a szerdai kormányülést követően, hozzátéve, hogy ez a szankciókra is érvényes.

Robert Fico eközben ismételten értelmetlennek nevezte az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, holott azokat Szlovákia is jóváhagyta. "Hogy a szankciókat jóváhagyjuk, nem jelenti azt, hogy ujjongunk is értük. Mi sohasem mondtuk, hogy ellenük lennénk, vagy hogy blokkolnánk őket. Nem kell ellentmondást keresni ott, ahol nincs" - fűzte hozzá a külügyminiszter.

Ivan Gašparovič még mandátuma lejárta előtt Vlagyimir Putyint hívta meg az ünnepi alkalomra, erről azonban nem is konzultált az akkor már megválasztott új köztársasági elnökkel, Andrej Kiskával. Putyin nem jön, hadügyminiszterét küldi. Sojgu 2012-től miniszter, Putyin közeli szövetségese.

SME/para