Čaplovič megszüntette volna, Pellegrini megtartaná a kötelező angolt harmadiktól

2014. augusztus 28. - 11:23 | Belföld

Elődje, Dušan Čaplovič javaslatát, hogy az angol nyelvtanulás ne legyen kötelező, Pellegrini nem támogatja.

Čaplovič megszüntette volna, Pellegrini megtartaná a kötelező angolt harmadiktól

Peter Pellegrini (Smer) oktatásügyi miniszter amellett áll, hogy maradjon kötelező az angol nyelvtanulás az alapiskolák harmadik osztályától. Meg van ugyanis róla győződve, hogy egy olyan nyelvről van szó, amelyen a világ bármely részén megértetik magukat a gyerekek. "Nekem németből van államvizsgám, de Ausztriában, a németül beszélő partneremmel szintén angolul tárgyaltunk" - jegyezte meg.

Egyelőre azonban nem ismert az oktatásügy innovációs programjának egésze. Ebben Dušan Čaplovič még azt javasolta, hogy szüntessék meg a kötelező angol nyelvtanulást, és a szülő dönthesse el, hogy milyen nyelvet tanuljon a gyereke.

A minisztérium azzal indokolta ezt a változtatást, hogy az angolt a pedagógusok 70%-a szakképzetlenül, mindössze egy érettségi alapján oktatja, és szeretnék meghagyni a szülőnek a döntés jogát ebben a kérdésben.

Az oktatásügyi módosításokat az Állami Pedagógiai Intézet bocsátotta nyilvános vitára több mint egy évvel ezelőtt.

A kötelező angol eltörlése vegyes reakciókat váltott ki, ám az intézet vezetője, Viliam Kratochvíl idén már azt mondta, hogy az észrevételek kiértékelése után vélhetően meghagyják az angolt kötelezőként.

A második idegen nyelvet öt nyelv közül a felső tagozaton választhatnák ki a gyerekek és szüleik. A változások végleges változata azonban egyelőre nem ismert. Végeredményben a miniszter dönt róluk.

A módosítások a tervek szerint 2015 szeptemberétől léphetnének érvénybe.

SME/para