Diszkriminatív lehet a családmentő referendum az ombudsman szerint

2014. augusztus 28. - 15:54 | Belföld

Jana Dubovcová szerint a Családért Szövetség által kezdeményezett népszavazás kérdései ellentétesek lehetnek az egyenlő bánásmód elvével, és a gyakorlatban diszkriminálhatják a társadalom egy részét.

Diszkriminatív lehet a családmentő referendum az ombudsman szerint

Az ombudsman a Facebookon tette közzé álláspontját.

A szövetség négy kérdést tenne fel, ezek egyike a házasságot férfi és nő kizárólagos kötelékeként definiálná, megvonná az azonos neműektől a gyermekek örökbefogadásának jogát és a regisztrált élettársi viszonyhoz való jogukat is, végezetül pedig megszüntetné az iskolákban a szexuális nevelésről szóló kötelező tanórát.

Jana Dubovcová szerint a kérdések alkotmányosságát csak az Alkotmánybíróság vizsgálhatja meg, de csak abban az esetben, hogy ha a köztársasági elnök erre kéri a szervet.

Az ombudsman az Emberjogi, Nemzetiségi és Faji Egyenlőségi Kormánytanács kérésére foglalt állást az ügyben.

Megjegyezte, hogy ha az államfő nem kéri az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg a kérdéseket, akkor némelyik megfogalmazása diszkriminatív lehet, illetve ellentétben lehet az egyenlő bánásmód elvével.

Dubovcová kiemelte, hogy némelyik kérdés konkrét vallásra hivatkozik, ám ha Szlovákia semmilyen ideológia és vallás iránt nem kötelezi el magát, akkor a kérdések alkotmányjogi szempontból kétségbe vonhatóak.

Az alkotmány ugyanis kizárja, hogy népszavazás tárgyát képezzék az alapvető emberi és szabadságjogok.

Szeptember 1-jétől lép hatályba az alkotmánymódosítás, amely a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő kötelékeként ismeri el.

Az alkotmány szerint a népszavazást az államfő írhatja ki, amennyiben azt 350 ezer polgár aláírásával kéri. A petíció leadásától 30 napja van kiírni a népszavazás időpontját.

Andrej Kiska egyelőre nem jelezte, mit kíván kezdeni a petícióval. "A köztársasági elnök a hatásköreit figyelembe véve fog dönteni" - üzente szóvivőjén, Peter Petruson keresztül.

SME/para