Nem változott a magyar elsősök száma Szlovákiában

2014. augusztus 30. - 14:35 | Belföld

Mintegy 5400 gyermeket írattak be az idén Szlovákiában a magyar tannyelvű alapiskolák első osztályába. Ez a szám nagyjából az utóbbi néhány év átlagának felel meg.

A kassai járásbeli Buzica településén zajlott az országos szlovákiai magyar iskolák tanévnyitó ünnepsége. A római katolikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel egybekötött ünnepségen, amelyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és a buzicai önkormányzat szervezett, bemutatkoztak a magyar elsősök képviselői, és bemutatták a pályakezdő szlovákiai magyar pedagógusokat is.

Tanévnyitó ünnepi beszédet Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke mondott. A magyar kormányzat nevében Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

"A határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradásának egyik kulcsa, hogy nemcsak kötelesség, hanem öröm is legyen magyarnak lenni, magyar iskolába járni" - jelentette ki Prőhle.

"Ma, amikor olyan sok szó esik Közép-Európa versenyképességéről, akkor a kétnyelvű közegben felnövő gyerekek komoly versenyelőnnyel bírnak" - mondta a helyettes államtitkár.

A szlovák oktatásügyi tárca adatai szerint a szeptember 2-án kezdődő új tanévben mintegy 3 300 alap- és középiskola nyitja meg kapuit több mint 700 ezer tanulóval. Az általános iskolák első osztályába országos szinten rekordszámú, 54 ezer gyereket írattak be.

MTI/para