Óriásplakátok orrba-szájba - Vége a reklámszennyezésnek?

2014. szeptember 2. - 14:26 | Belföld

Már jó ideje ismert a terv, miszerint a Smer-SD korlátozná az óriásplakátok telepítését, és a parlament alkotmányjogi bizottsága kedden jóvá is hagyta a kormánypárt műhelyéből érkező törvénymódosító javaslatot.

Óriásplakátok orrba-szájba - Vége a reklámszennyezésnek?

Amennyiben a tövénymódosítást jóváhagyná a parlament, az óriásplakátok már az építési törvény hatálya alá esnének - mivel a jogszabályok jelenleg csak reklámberendezésként tartják számon a billboardokat.

Ezen belül három kategóriára osztanák az óriásplakátokat. A legkisebbek lennének a legfeljebb három négyzetméteres reklámfelületek, a második kategóriába a három és húsz négyzetméter közötti felületű reklámtáblák esnének, a harmadik kategória pedig a húsz négyzetméternél nagyobb felületű óriásplakátokra vonatkozik. Az órásplakátokért fizetett illetékek kategóriánként változnának.

A törvénymódosító javaslat szerint azok a reklámberendezések, melyek eddig nem az építési törvény hatálya alá tartoztak, mert nem, vagy esetleg vitás módon voltak a földhöz rögzítve, a jövőben reklámépítménynek minősülnének át.

A Smer-SD javaslata a közutak mentén elhelyezett óriásplakátokat is szabályozza, ezeknek minimálisan száz méterre a közúttól kéne elhelyezkedniük - de ez a szabályozás csak a településeken kívül lenne hatályos.

A törvénymódosítás a tervek szerint már 2014. novemberében megtörténne. Azokat az óriásplakátokat, melyek nem felelnek meg az új törvényi követelményeknek, két éven belül kéne eltávolítani az utak mellől. Az építési engedély nélkül felhúzott óriásplakátok esetében az ilyen reklámfelületek tulajdonosai pénzbírságra számíthatnak.

(parameter/tasr)