Szlovák Villamosművek: A J&T-hez közel álló cseh EPH is belépett a képbe

A félig állami cseh ČEZ mellett a Daniel Křetinský által birtokolt Energetikai és Ipari Holding (EPH) is érdeklődik a Szlovák Villamosművek 66%-os részvénycsomagja iránt - értesült a cseh Hospodářské noviny (HN) napilap.

Szlovák Villamosművek: A J&T-hez közel álló cseh EPH is belépett a képbe

Ezt az értesülést az EPH vezetéséhez közel álló személy is megerősítette a lap számára. A cég azonban hivatalosan eddig cáfolta, hogy érdeklődne.

A Szlovák Villamosművek kétharmados részvénycsomagját jelenleg az olasz Enel birtokolja, amely viszont adóssága csökkentése érdekében meg akar szabadulni szlovákiai és romániai érdekeltségeitől, mégpedig az idei év végéig.

Az említett forrás szerint éppen ezért még szeptemberben ajánlatot tehet az EPH, melynek már jelenleg is erős a pozíciója a szlovák piacon. Tavaly ugyanis mintegy 2,42 milliárd euróért vásárolta meg a Szlovák Gázművek 49%-os részesedését, menedzseri jogkörökkel együtt. Ugyanekkora részesedést vásároltak a Közép-Szlovákiai Villamosművekben is.

 

_________________________________

Korábban: Új gazdája van a Közép-szlovákiai Villamosműveknek

_________________________________

A másik jelentkező, a Cseh Energetikai Művek (ČEZ), amely azonban jelenleg csak mint gáz- és áramszolgáltató van jelen a szlovák piacon. A kétharmados részesedés megszerzése a Szlovák Villamosművekben tehát mindkét társaság számára fontos. A villamosművek ugyanis a két szénnel működő erőműve mellett több mint 30 vízművet is birtokol, amelyek csaknem harmadát adják a portfóliója teljesítményének. Hozzátartozik ugyanakkor a két atomerőmű is 2000 megawattos teljesítménnyel.

_________________________________

Korábban: Beszállna a Szlovák Villamosművekbe a Cseh Energetikai Művek

_________________________________

Ha a ČEZ kerül ki győztesen, akkor a csehországi domináns pozíciójával együtt már egy nagy közös cseh-szlovák piacra tehetne szert.

Az atomerőművek azonban problémát jelenthetnek az EPH esetében. "Nem tudom elképzelni, hogy a szlovák kormány számára tetszene, ha egy olyan eladósodott cég birtokába kerülnének az atomerőművek, mint az EPH" - jegyezte meg a J&T energiaügyi szakértője, Michal Šnobr.

Az EPH adóssága körülbelül 3 milliárd euróra rúg. A Szlovák Villamosművek pedig ugyancsak jelentős adóssággal bír.

Az érdeklődők számára a legnagyobb kockázattal járó tényező az ügyben a mohi atomerőmű további két blokkjának 2008-ban megkezdett építése. Az eredetileg 2,8 milliárdosra tervezett kiadások mára 3,8 milliárdra nőttek, és a reaktorok, amelyeknek már ma áramot kellene termelniük, ezt leghamarabb 2016-ban kezdhetik meg. A kulisszák mögött azonban már arról beszélnek, hogy ez a költségvetés és határidő sem tartható.

Éppen a mohi atomerőmű játszhat kulcsszerepet a Szlovák Villamosművekben megvásárolandó részesedés árát illetően. Az értékét mintegy 2 milliárdra becsülik, ám a vásárló vélhetően ennél kevesebbet fizet majd érte. Szóba került az az ár is, amelyért az Enel 2006-ban megvásárolta a részesedését, ami 840 millió euró. A cég eladósodottsága, és az atomerőmű blokkjai megépítésének befejezésével kapcsolatos valós kockázat a HN szerint még ez alá is tolhatja az árát. Emellett az áram ára csökken, az utóbbi hat évben mintegy kétharmadával esett vissza.

A két cseh vállalat mellett még a kínai CNNC konglomerátum is érdeklődik a részesedés iránt, továbbá az érdeklődők közt volt az orosz Roszatom is, ám a Bloomberg ügynökség szerint az orosz-ukrán válság miatt az Enel az Európai Unió nyomására utóbbit kihúzta.

_________________________________

Korábban: Oroszok kezébe kerülhet a Szlovák Villamosművek?

_________________________________

Végezetül pedig a szlovák kormány is mérlegeli, hogy jelenlegi, 34%-os részvénycsomagját növelje a Szlovák Villamosművekben.

SME/TASR/para