Keményen behúznák Ficóék a tudósok nadrágszíját

2014. szeptember 8. - 10:19 | Belföld

A Szlovák Tudományos Akadémia működésére kb. 15%-kal kevesebbet fordítana a kormány.

Keményen behúznák Ficóék a tudósok nadrágszíját

Az akadémia dolgozói nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyben azt írják, hogy a megszorítások, amelyeket az állami költségvetés első tervezete szerint végre kellene hajtaniuk az akadémián belül, súlyos problémákat okozhatnak.

Az SzTA állásfoglalását, amely a tudomány támogatására is felszólít, az akadémia legtöbb intézetének tanácsa aláírta.

A jövő évi állami költségvetés 50,5 millió eurót szánna az akadémia működésére, ami 16,9%-os csökkenés az idei évhez képest. Az SzTA dolgozói rámutatnak, hogy a fizetéseiket 10%-kal kellene csökkenteni, míg az anyagi kiadások is csorbát szenvednek.

"Felszólítjuk a kormányt, a pénzügy- és az oktatásügyi minisztériumot, hogy a tudomány támogatása ne csak a médiában jelenjen meg, hanem valóban a kormány prioritása legyen, hasonlóképpen mindegyik fejlett államhoz" - állapítják meg. Egyúttal egy magasabb szinten stabilizált költségvetést szeretnének.

A tudományos munkatársak figyelmeztetnek, hogy az ország érdeke is az, hogy a tudósoknak ne kelljen évről évre tartaniuk attól, hogy foglalkozásukat megtarthatják-e, és hogy ne kelljen alternatívát keresniük Szlovákia határain túl, vagy a tudományok területén kívül.

A tudományok támogatásáról szóló nyílt levél ennélfogva szerintük nemcsak az állami költségvetés tervezetére, hanem a tudományok elégtelen támogatására adott reakció. Az SzTA szerint a tudomány és kutatás támogatása terén Szlovákia az EU és az OECD tagországok sorának végén kullog, míg tudományos munkatársaik bérezése jóval a más főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagbére alatt van.

SME/para