Tisót védte és zsidózott az istentiszteleten a csacai pap!

2014. szeptember 9. - 08:59 | Belföld

Négy nappal Emil Floriš csacai (Čadca) katolikus pap kijelentései után reagált rájuk az egyház.

Tisót védte és zsidózott az istentiszteleten a csacai pap!

Floriš a Szlovák Nemzeti Felkelés 70. évfordulója alkalmából a csacai főtéren megtartott istentisztelet során védelmébe vette a fasiszta szlovák államot, állította, hogy a zsidók maguk tehettek arról, hogy deportálták őket a haláltáborokba, és ugyanerre figyelmeztette a romákat is. Múlt pénteken elsőként a cseh E15 nevű napilap tájékoztatott a történtekről - írja a SME.

"Emil Floriš dékán helytelenül fogalmazta meg szavait" - reagált Zdeno Pupík, a zsolnai egyházmegye szóvivője. Hozzátette, hogy elhatárolódnak az antiszemitizmus minden formájától.

A Szlovák Püspöki Konferencia a mai napig nem ítélte el a pap szavait. Jozef Kováčik szóvivő is csak kerülgette a témát, először azt mondta, hogy erre nincs mandátuma, majd ezt úgy módosította, hogy Stanislav Zvolenský, a konferencia elnöke szavaira hivatkozott, aki tavaly azt mondta, hogy el kell ítélni az antiszemitizmus minden formáját.

Ugyanakkor a püspöki kar nem fogja kezdeményezni a pap megbüntetését.

Zvolenský kedden Robert Fico miniszterelnökkel és Andrej Kiska köztársasági elnökkel közösen tisztelek a holokauszt áldozatai előtt Pozsonyban.

Floriš a csacai istentiszteleten úgy fogalmazott: "Egyetlen államban sem sikerült annyi zsidót megmenteni, mint Szlovákiában". A zsidókat úgy írta le, hogy kemények, antiszociálisak és kapzsik, majd a romákra tért rá, mondván, hogy "kihasználják a jó embereket és a rendszert". Úgy vélte, hogy Jozef Tisónak nem volt hatalma megfékezni a zsidók deportálását, mivel arról nem tudott, és a Hlinka gárda is csak nagyon visszafogottan bánt velük.

Csaca polgármestere, Milan Gura (Nova) nem kívánta kommentálni a pap szavait. "Beszéltem más egyházak képviselőivel is, de senkit nem sértettek" - jelentette ki.

A Zsidó Hitközségek Szövetsége ugyanakkor még pénteken tiltakozott Floriš szavai ellen.

Csaca volt annak idején az első szlovákiai város, amely kitűzte a fehér zászlót, amely a "zsidóktól való megtisztítást" hirdette. A háború előtt több száz zsidó élt a városban, ma már csak egyetlen asszony.

"Az olyan érvelést, hogy Tiso nem tudott ennek a közösségnek a legyilkolásáról, hihetetlennek tartom" - reagált Jaroslav Franek író, a zsidó hitközségek korábbi szóvivője.

SME/para