Fico még az adósságfék előtt markolt egy nagyot a tartalékából, 1,5 millió eurót szórt szét szekértolói közt!

2014. szeptember 11. - 08:48 | Belföld

Három hétig szünetelt az ún. adósságfék, ezalatt szét bírt szórni a kormányfő másfélmillió eurót.

Fico még az adósságfék előtt markolt egy nagyot a tartalékából, 1,5 millió eurót szórt szét szekértolói közt!

A nyitrai téli stadion például évekig várt a felújításra, de most kapott erre pénzt Robert Fico tartalékából. A várost a smeres Jozef Dvonč vezeti, és ugye két hónap múlva választások jönnek.

A félmillió eurós dotációt Fico május 13-án írta alá - derítette ki a SME. Három nappal később azonban már hatályba lépett az adósságfékről szóló alkotmánytörvény.

Az Eurostat április 23-án adta ki jelentését, melyben arról tájékoztatott, hogy Szlovákia államadóssága meghaladta a GDP-je 55%-át. Ennélfogva hatályba léptek a megszorító intézkedések, melyekhez hozzátartozik a kormányfői tartalékból történő támogatások leállítása is.

Minden kormánynak ugyanakkor van két éve addig, míg az adósságfék nem lép életbe. A Fico-kabinet 2012. május 15-én kapott bizalmat a parlamenttől, így 2014. május 15-ig akkor sem volt érvényes rá nézve az adósságfék, hogy a GDP-arányos államadósság elérte a határértéket. Erről Ľudovít Ódor, a Költségvetési Felelősség Tanácsának vezetője tájékoztatott.

Fico pedig ezt nyilvánvalóan tudta. Míg ugyanis az év első négy hónapjában 67 szerződést kötöttek a kormányfői tartalékból való dotációkról, addig májusban 107-et. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy januártól áprilisig 900 ezer eurót osztott szét a kormány Fico tartalékából, az adósságfék aktiválásától annak hatályba lépéséig viszont 1,5 milliót.

Beblavý: "Fico prioritása minden pénz elköltése"

Miroslav Beblavý (Sieť) szerint ebből két dologra következtethetünk: "Hogy Fico prioritása minden pénz elköltése, amelyet nem szögeztek le, ahelyett, hogy az államadósság emelkedését megfékezné." A másik dolog pedig szerinte az, hogy Fico bármilyen büntethetetlen módszerrel cselekszik ennek érdekében.

Beblavý megemlítette azt a szerződést is, amelyre az Aktualne.sk figyelt fel. A Transpetrol állami vállalat ugyanis 60 ezer eurót küldött sportprojektek támogatására a Kormányhivatalnak, amely az adósságfék miatt már nem osztogathat. "Ugyan a kormányfő törvényes lehetőségei a marketing akciói folytatására megszűntek, a Kormányhivatalnál megtalálták a módját, hogy ezt miként folytassák" - jegyezte meg.

A támogatott projektekről való tájékoztatásnál fel kell tüntetni, hogy "a kormányfő pénzügyi támogatásával valósult meg".

A Kormányhivatal minderre úgy reagált, hogy Beblavý ostobaságokat beszél, mert a Transpetrol tavaly is ugyanennyivel támogatta a sportprojekteket.

A kormányfői támogatások célpontjaiból kiderül az is, hogy Ficónak leginkább maga felé hajlik a keze. Bár vannak köztük civil szervezetek és egyének is, a legtöbbjük valamilyen település. Azok közül is a felét smeres, vagy a Smer által támogatott polgármester vezeti, miközben a legutóbbi helyhatósági választásokkor a szlovákiai polgármesterek ötöde nyert Smer-tagként, és további 5% a Smer támogatásával.

SME/para