Második olvasatban az újabb fegyveramnesztiáról szóló törvény

2014. szeptember 11. - 11:40 | Belföld

Az illegálisan tartott lőfegyverek és lőszerek számának csökkentése a célja a harmadik fegyveramnesztiának, amelyet csütörtökön második olvasatba utalt a parlament.

Második olvasatban az újabb fegyveramnesztiáról szóló törvény

A kormány augusztus 20-i ülésén hagyta jóvá a fegyverekről és lőszerekről szóló jogszabály módosítását, melynek tárgya, hogy december 1-jétől 2015. május 31-ig bárki büntetés nélkül leadhatná a rendőrségen engedély nélkül tartott fegyverét, lőszerét.

A módosítás indoklásában szerepel, hogy a fegyveramnesztia által csökken annak veszélye, hogy a leadásra kerülő fegyverekkel bűncselekményt kövessenek el, egyúttal néhány fegyverről kiderülhet, hogy a múltban követtek-e el vele bűntényt.

A leadott fegyvereket ballisztikus vizsgálat alá vetik, majd a tulajdonosaik meghatározott időn belül engedélyeztethetik. Ha nem így tesznek, akkor a fegyverek az állam tulajdonába kerülnek.

Robert Kalińák (Smer-SD) belügyminiszter szerint az eddigi fegyveramnesztiáknak meg is lett az eredménye, mivel 2004-től mostanáig a felére csökkent a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma Szlovákiában. Akkor 440 ilyen bűneset történt, míg tavaly 214.

Az első fegyveramnesztia 2005-ben és 2006-ban zajlott, 12 hónap alatt 3463 fegyvert adtak le. A második fordulójában, amely 2010 júniusában zárult, a polgárok 4367 fegyvert és 45.684 lőszert szolgáltattak be. A legtöbb ilyen fegyver iránt azok eredeti tulajdonosai érdeklődtek, akik leggyakrabban nyilvántartásba vetették, átalakíttatták vagy eladták őket. A leadott fegyvereknek csak kis része maradt az államé (259 és 372).

A második fegyveramnesztia során már azt is vizsgálták, hogy követtek-e el a leadott fegyverekkel bűncselekményt, de ez egyik esetben sem igazolódott be.

Ján Zemeník, a rendőrség Bűnügyi és Szakértői Intézete ballisztikai osztályának vezetője becslése szerint a harmadik fegyveramnesztia során 2-5 ezer fegyvert és több tízezer lőszert szolgáltathatnak be az emberek.

TASR/para

Címkék: fegyveramnesztia