Hamarosan megérkezik a Bethlen-támogatás

2014. szeptember 12. - 12:25 | Belföld

Egyelőre nem  tudni, pontosan mikor, de hamarosan biztosan megérkezik a Bethlen Gábor Alap idei oktatási-nevelési támogatása. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyelőre nem rendelkezik hivatalos információval arról, mikorra várhatják a magyar iskolások szülei az alapítvány nyújtotta támogatást.

Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke elmondta, tavaly már szeptember első napjaiban érkezett a támogatás, idén azonban egyelőre ők sem tudnak pontos időpontot mondani az ösztöndíj érkezéséről.

Az SZMPSZ időben feldolgozta a beérkező kérvényeket, majd továbbították azokat a magyarországi alapítványnak. Akárcsak az előző években, idén is írásban fogják értesíteni a szülőket a támogatás jóváhagyásáról és annak összegéről is. Egyelőre azt sem tudni, pontosan milyen összegre számíthatnak a magyar iskolások szülei.

Jókai Tibor elmondta a Paraméternek, a támogatás késésének okozói minden bizonnyal a magyarországi választásokat követő személyi változások.

„Egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható a szülők részéről, azonban egyelőre sajnos senkinek sem tudunk pontos információval szolgálni, még egyik magyarlakta régióba sem történt meg az ösztöndíj utalása” – mondta Jókai.

Az SZMPSZ adataiból kiderült, összesen 50 602 magyar tannyelvű intézményt látogató szlovákiai tanuló volt jogosult a támogatás igénylésére, közülük 47 400-an igényelték az ösztöndíjat. A szövetség 46 642 kérvényt ítélt döntésre, amit továbbítottak magyarországi kollégáiknak. A tanulók fennmaradó százaléka nem teljesítette a pályázat alapfeltételeit, azaz határidőn túl postázták a kérvényt, illetve a tanuló hiányzásainak száma miatt utasították el.


-para-