Lám, már le is fújták a pedagógusok komolyabb béremelését!

2014. szeptember 12. - 08:12 | Belföld

Dušan Čaplovič (Smer) meg meg bírta ígérni, hogy 2016-ra a tanári bérek elérhetik az átlagbér 1,2-szeresét. Utódja, Peter Pellegrini már magyarázkodik.

Lám, már le is fújták a pedagógusok komolyabb béremelését!

Megkezdődtek a tárgyalások a pedagógus-szakszervezetek és az oktatásügyi minisztérium között a 2015-ös tanári bérekről, egyelőre azonban a konkrét emelésről nem született egyezség.

Pellegrini kijelentette, hogy szeretné fenntartani a tanári bérek emelésének előző években alkalmazott ütemét. Ez azt jelenteni, hogy az előző két évhez képest jövő évtől is 5%-kal emelkedne a tanárok havi fizetése.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy egy olyan időszakban, amikor az államadósság elérte a szlovák GDP 55%-át, és ennek értelmében hatályba lépett az ún. alkotmányos adósságfék, nem tud csatlakozni a Čaplovič által tett ígérethez, miszerint 2016-ra az alap- és középiskolai tanárok átlagbére elérné az akkori nemzetgazdasági átlagbér 1,2-szeresét.

Szóba került egyeztetésük során az adósságfékről szóló alkotmánytörvény módosítása is, ám a miniszter szerint más utakat keresnek.

A szakszervezet ugyanakkor pozitívnak tartja, hogy a miniszter szeretné megőrizni a bérek növekedési ütemét. Pavel Ondek szakszervezeti vezető közölte, hogy a regionális oktatásügyben dolgozó pedagógusok átlagbére (bruttó) 943 eurót tesz ki 2014 második felében. 5%-os béremelés esetén némely típusú iskolákban, pl. gimnáziumokban a tanári bérek már elérhetnék a bruttó, tehát járulék- és adólevonás előtti ezer euró feletti összeget.

SME/para